Kolovoz 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Miro Gavran na promociji knjige Priče o samoći poručio: „Ljubav i prijateljstvo najbolji su lijek“

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (3)

Najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu Miro Gavran predstavio je u Zagrebu u Društvu hrvatskih književnika novu zbirku pripovijedaka Priče o samoći, u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji se junaci čitatelju zavlače pod kožu.

Zbirka, objavljena u izdanju nakladnika Mozaik knjiga, stigla je trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča Mali neobični ljudi (1989.), koja je imala čak pet izdanja.

 

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (1)
image-159712

 

 

Na samom početku predstavljanja knjige, glavni urednik Mozaika knjiga Zoran Maljković vratio se u prošlost i podsjetio sve okupljene na posljednju zbirku priča Mire Gavrana Mali neobični ljudi. Govoreći o njoj, istaknuo je kako je ta knjiga jedna od najprodavanijih zbirki priča suvremene hrvatske književnosti. Dokaz je tome činjenica da će ovo ljeto knjiga doživjeti 6. izdanje, dodao je Maljković.

 

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (4)
image-159713

 

Na pogovor, čija je autorica Branka Džebić, osim autora Mire Gavrana ponosan je i glavni urednik Zoran Maljković. „Upravo je ona bila jedini logični izbor budući da već dugi niz godina prati rad Mire Gavrana, kako onaj književni tako i onaj kazališni. Ovo je jedan od najboljih pogovora koje smo mogli čitati jer je razumljiv svima i na jednom mjestu sažima sve sto je Miro Gavran pisao u opusu kratkih priča, a i općenito“, zaključio je Maljković.

 

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (6)
image-159714

 

Autorica pogovora Branka Džebić istaknula je veličinu Gavranova stvaralačkog opusa. “U čak trideset godina stvaranja Miro je napisao 10 romana, 10 knjiga za djecu i mlade, 50 drama, 2 zbirke priča, jednu poetsku zbirku, a 2002. godine osnovao je kazališni festival Gavranfest. U svojoj bogatoj karijeri Gavran je održao više od tisuću književnih susreta, njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, a njegovi naslovi broje više od 200 izdanja“, rekla je Džebić.

Kao razlog njegova uspjeha, Džebić ističe Gavranovu vjeru u samoga sebe i njegove spisateljske sposobnosti, ljubav prema kazalištu i literaturi, univerzalne teme i emocije.

Govoreći o knjizi Priče o samoći, Džebić kaže da se Gavran ovim djelom vraća suvremenim temama te da ova zbirka priča postavlja pitanja, ali i daje odgovore na brojne životne dileme. Džebić posebno ističe kako u ovom naslovu autor podsjeća da ponekad i poraz može biti bolji od pobjede, čak i uzvišeniji od nje.

 

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (5)
image-159715

 

Na samom kraju svim prisutnima u Društvu hrvatskih književnika obratio se i sam autor Miro Gavran. Poručio je kako osjeća da je samoća dominantna tema u 21. stoljeću, kao i da postoje njezini različiti oblici (ona koju ne želimo, ona koja nam je nametnuta ili ona u koju sami zbog vlastitih karakternih osobina zagazimo i ne znamo kako se vratiti). Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, autor se nada da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude.

 

Miro Gavran promocija_autor_Grgur Žućko (2)
image-159716

 

Za kraj Gavran je otkrio kako se boriti protiv samoći:

Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo!

Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

 

Piše M.T Foto Grgur Žućko

About The Author

Related posts