Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Mihaela Marković svojim unikatnim modnim kreacijama od pletiva osvaja Europu!

Mihaela Marković 2_

Hrvatska modna dizajnerica Mihaela Marković svojim unikatnim modim kreacijama od pletiva osvaja europsku modnu scenu! Nepresušnu kretivnu inspiraciju ova mlada i sve prisutnija dizajnerica izražava  nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i ekstravagantnog i to kroz – pleteninu, a svoju osobnu inspiraciju nalazi u  snažnim i autentičnim ženama, povijesnim ikonama, ali i suvremenicama.

Mihaela Marković 3_
image-118901

Svojim kreacijama Mihaela Marković daruje i imena snažnih, samosvjesnih i upečatljivih žena koje Mihaelu inspirariraju u njezinu radu. Tako ćete u njezinoj aktualnoj kolekciji pronaći komad po imenu Josipa Lisac, ali  i Grace Jones, i povijesne ličnosti poput Katarine de Medici, Amelie Earhart i brojnih drugih poznatih i iznimnih žena.

Nikada se nije dvoumila što će studirati – moda je bila njezin put i životni odabir od najranijeg djetinjstva, otkriva mlada hrvatska dizajnerici čiji modni potpis na unikatnim i avantgardnim komadima pletenine već obilazi europske metropole i modne piste.

Shop u Oktogonu i komadi by MM
image-118902

Od pete godine sam mašatala o tome da postanem modna dizajnerica. U djetinjstvu sam već pokazivala jaku volju da odjenem točno to što sam zamislila, znala sam se i s majkom povađati i to u najranijom dobi oko toga što ću obući. Odrastala sam s dvije mlađe sestre, ali ja od djetinjstva bila ta koja je najviš edržala do odijevanja, imala dobro oko z adetalje, bilo je potpuno jasno da ću krenuti u smjeru mode“, otkriva mlada dizajnerica koja odnedavno ima i svoj shop u zagrebačkom Oktogonu, a njezini se unikatni komadi prodaju i u Londonu, u dva concept storea za nezavisne brandove u Notting Hillu.

IMG_20170328_102946_079
image-118903

 „Srećom, roditelji su me bili u mogućnosti podržati u mojim snovima i težnjama, pa sama odmah nakon mature, 2009. otišla put Milana,  gdje sam upisala preddiplomski studij na prestižnom Istituto Marangoni i tamo diplomirala 2012.,“ priča Mihaela, koja je već u srednjoj školi počela učiti talijanski jezik; svoj je cilj već vrlo rano vidjela pred sobom. Nakon diplome u Milanu, Mihaela je diplomski studij završila u Velikoj Britaniji, na Nottingham Trent Univerzitetu, a odnedavno je njezin dom ponovno Zagreb.

„Odrastala sam u obrtničkoj obitelji i odnos prema kreativnosti i stvaranju koji je usađen u moj identitet u djetinjstvu, oblikovao me kroz odrastanje. Svijest o procesu  stvaranja proizvoda i odjevnih predmeta od nulte točke razvila sam upravo u maloj roditeljskoj tvornici gdje su pred mojim očima nastajali raznovrsni sportski odjevni predmeti. Upravo s tim pristupom i uz taj doživljaj danas i ja stvaram svoje odvjevne komade i svaka moja kreacija je za mene kao da na noge postavljam dijete!“ ističe Mihaela koja za svoj modni izričaj naglašava da je već na prvi pogled jedinstven i drugačiji po kompozicijama bojai  nesvakidašnjem kombiniranju prirodnih materijala.

IMG_20170325_095650_044
image-118904

Sa svojim pletiljama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  kojih ima dvadesetak, Mihaela je razvila odnos uzajame podrške, mnoge su pletilje svoj prvi plaćeni posao pronašle upravo u suradnji s Mihaelom, a ona im odaje poseban značaj na vrlo dirljiv način.

„Na svakom mom pletenom odjevnom predmetu pronaći ćete i posebnu etiketu na kojoj je vlastoručni potpis svake žene koja je svojim rukama, prema mojim skicama i prototipu isplela svaku moju kreaciju“, naglašava Mihaela, koja također kroz svoj rad promira i tzv. slow fashion movement. Radi se o sve prisutnijem pokretu među urbanim svjetskim dizajnerima koji žele svojim radom reći glasno „ne“ masovnoj prizvodnji, te ponuditi modu koja drži do određenih vrijednosti, poput korištenja prirodnih tkanina i materijala, recikliranih materijala i mijenja  navike i svijest potrošača.

„Moj modni izričaj je u svemu što stvaram i poruka kojom promičem određene životne stavove i vrijednosti!“ naglašava dizajnerica, koja pletenje naziva i novom yogom! Mihaela, naime, plete svaki dan i pletenje doživljava i kao novu, a zapravo staru antistresnu i relaksacijsku tehniku.

Trenutačno u aktualnoj kolekciji Mihaele Marković možete pronaći zanimljive pulovere specfično dugih rukava, heklane mrežaste komade, svilene košulje  toplih boja, pri čemu sveprisutna zlatna boja, naglašava Mihaela, za nju predstavlja bezvremenost.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts