Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Masti su zdrave, evo koje trebamo jesti

salata od tune, kozjeg sira i avokada _hrana_ foto_ Filip Popović

Masti su zdrave i trebamo ih jesti, suprotno uvriježenom mišljenju, jer kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća.

Zasićene masnoće pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, visokomasnim mliječnim proizvodima i kokosovom ulju. Ova vrsta masnoća može naškoditi kardiovaskularnom zdravlju i podići razinu kolesterola u organizmu te bi je trebalo jesti u malim količinama.

 

 

kokos
image-175729

 

 

Tu su još i trans masti kojima obiluje fast food, čips, pekarski proizvodi i visokoprocesuirane namirnice. Te masnoće treba u potpunosti izbjegavati.

Postoje i nezasićene masnoće koje dijelimo na mononezasićene i polinezasićene masnoće, odnosno masne kiseline. Ove prve nalazimo u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Na zdravlje djeluju tako da snižavaju loš kolesterol koji začepljuje žile i uzrokuje srčani  i moždani udar.

 

 

tuna_riba__hrana_ foto_ Filip Popović
image-175730

 

 

Polinezasićene masne kiseline dijelimo na omega-3 i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u biljnim uljima, visokomasnoj ribi poput lososa i tune te orašastim plodovima. One povećavaju razinu dobrog kolesterola u tijelu i reduciraju trigliceride u krvi. Dobre masnoće trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Ovo je vjerojatno jedan od jednostavnijih načina da to učinite – maslac zamijenite avokadom. Namažite ga na kruh od cjelovitog brašna i začinite s par kapi soka od limuna, malo dimljene crvene paprike i sjemenkama sezama.

 

Izvor metro- portal.hr Foto Filip Popović

About The Author

Related posts