Srpanj 12, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Maraton definitivno pomlađuje

trcanje

Trebate dodatni motiv da u 2020. konačno istrčite maraton? Istraživanje provedeno Sveučilištu u Londonu otkrilo je poveznicu između pripremanja za maraton i pomlađivanja.

Znanstvenici su pratili 138 zdravih muškaraca i žena dok su se pripremali za svoj prvi maraton i otkrili da su tijekom priprema za četiri godine snizili svoju “vaskularnu dob”, odnosno uvelike poboljšali stanje krvnih žila i srca. To znači kako su treninzi za maraton pomogli da se krvnim žilama vrati elastičnost te da se snizi krvni tlak.

Volontere su znanstvenici pronašli među muškarcima i ženama u dobi od 21 do 69 godina koji su se prijavili za Londonski maraton 2017. godine.

Kako starimo tako naše arterije, zadužene za opskrbu vitalnih organa kisikom i nutrijentima postaju tvrđe i ljepljive, zbog čega srce mora snažnije raditi kako bi pumpalo krv kroz tijelo.

“Naša studija pokazuje da je moguće izbrisati posljedice starenja na našim krvnim žilama pravim treninzima u samo šest mjeseci”, kaže za CNN autorica studije dr. Charlotte Manisty sa Sveučilišta London i kardiolog konzultant pri Sveučilišnoj bolnici.

 

Ti su benefiti uočeni kod zdravih pojedinaca u širokom dobnom rasponu. Najviše koristi imali su stariji, sporiji muškarci s povišenim krvnim tlakom, stoji u studiji objavljenoj u časopisu American College of Cardiology.

Znanstvenici nisu od njih tražili neki specijalni režim treniranja, već su im predložili da trče po režimu za maratonce početnike, a on se sastoji od tri treninga tjedno koji se pojačavaju kako se bliži maraton. Pripreme su trajale 17 tjedana. Pokazalo se da su se kod trkača i trkačica koji su se pripremali za maraton snizili sistolički i dijastolički krvni tlak kao i ljepljivost aorte, glavne arterije u tijelu.

Muškarci su u prosjeku završili maraton za 4,5 sati, a žene za 5,4 sata.

“Htjeli smo vidjeti kako trčanje utječe na početnike, odnosno na trkače koji se po prvi put pripremaju za maraton. Nismo u istraživanje uključili trkače koji trče najmanje dva sata tjedno”, poručuje dr. Manisty.

No, dodaje kako ne smatra da samo maraton nosi zdravstvene koristi. Ključno je da se postavi cilj i struktura treninga i da ga se pridržavamo. Naglašava i kako nikada nije kasno za početak, osobito kada znamo da su najveće dobrobiti uočene kod starijih trkača.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts