Listopad 22, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Macbeth” Maše Kolar otvara baletnu sezonu HNK Ivana pl. Zajca

Macbeth by Masa Kolar photo Jelena Jankovic (3)

Baletna sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će svečano otvorena u subotu, 7. listopada 2017. u 19.30 sati premijerom baleta „Macbeth“ koreografkinje Maše Kolar, ujedno nove ravnateljice Baleta.

„Macbeth“ je nastao prema motivima istoimene tragedije Williama Shakespearea, a na originalnu glazbu Višeslava Laboša i Tene Novak Vincek. Dramaturšku obradu potpisuje asistentica koreografkinje Maja Marjančić.

Macbeth by Masa Kolar photo Jelena Jankovic (2)
image-108831

Jedna od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija, koja predstavlja ljudski i moralni pad supružnika Macbeth, do danas vrlo aktivno živi u dramskom teatru i operi, a od početka 20. stoljeća još življe i na filmskom platnu. Međutim, pojava „Macbetha“ u baletu i plesnom mediju još je uvijek vrlo rijetka i  gotovo neiskorištena.
Stoga narativno prevođenje dramskog djela u ples i pokret nije bio samo veliki izazov, već izazov koji ujedno donosi svježe i drugačije tumačenje samog djela, odnosno koreografsku razradu glavnih motiva od vještica, ludila i praznovjerja, do motiva apsolutnog zla, moralnog pada i motiva ženskog zla kroz lik lady Macbeth.
Osim toga, koreografija međunarodno nagrađivane Maše Kolar svojom preciznošću, bogatom dinamikom, te kompleksnim i visokoestetiziranim pokretom razigranih linija omogućit će plesačima maksimalno doraditi i pročistiti svoju plesnu, ali i glumačku tehniku. Uz to, autorska ekipa predvođena Mašom Kolar nada se i vjeruje kako će ovo uprizorenje pridonijeti razbijanju i svrgavanju stereotipa da ples nije kadar uvjerljivo predočiti duboke i kompleksne ljudske priče.

Macbeth by Masa Kolar photo Jelena Jankovic (1)
image-108832

„Tekst koji se, naravno, ne može iskoristiti u svoj svojoj narativnosti, prilagodili smo tako da smo, osim dijela koji smo posve vjerno slijedili, ponešto mijenjali, a nešto izostavili. Uz snažnu scenografiju, kostime i oblikovanje svjetla, priča je u konačnici postala intermedijalna”, rekla je Maša Kolar najavljujući predstavu.

Macbeth by Masa Kolar photo Jelena Jankovic (4)
image-108833

“ Riječki baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca želi se predstaviti kao dio povijesnog kotačića u razvoju uprizorenja ovog kanonskog djela, kako u svom suvremenom baletnom rukopisu, tako i u suvremenoj kompoziciji skladanoj baš za ovu prigodu“, riječi su pak Maje Marjančić.

Uz njih, autorski tim čine scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Petra Dančević Pavičić te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Oblikovanje zvuka potpisuje Višeslav Laboš, a asistenciju scenografknji Aleksandra Ana Buković. Fotografkinja je Jelena Janković.

Macbeth by Masa Kolar photo Jelena Jankovic (5)
image-108834

U predstavi sudjeluje riječki baletni ansambl osvježen i pojačan novim članovima. Naslovnu ulogu, ulogu Macbetha pleše Ali Tabbouch, a u ulozi Lady Macbeth nastupit će Ksenija Duran Krutova. Tri vještice će plesati Nika Lilek, Laura Orlić i Marta Voinea Čavrak. U ulozi Banqua bit će Michele Pastorini dok će ulogu Mcduffa plesati Ricardo Campos Freire, a Lady Mcduff Marta Kanazir. Ulogu kralja Duncana plesat će pak Andrei Köteles dok će dvorjani i ratnici biti Joseph Cane, Maria del Mar Hernandez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Anca Nicoleta Zgurić i Svebor Zgurić.

Macbeth-mali
image-108835

Reprize baleta „Macbeth“ na programu su 9, 10. i 11. listopada u 19.30 sati te 12. listopada u 12 sati.

Piše D.T. Foto Jelena Janković

 

About The Author

Related posts