Prosinac 09, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Ljepota lažnog sjaja” u Zadru

ljepota-laznog-sjaja

Zadrani i njihovi posjetitelji moći će do kraja kolovoza razgledati oko 40 krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih i stranih autora iz zbirke Muzeja policije koju čini oko 70-tak zaplijenjenih krivotvorina – većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Izložba “Ljepota lažnog sjaja”, u organizaciji MUP-a i Narodnog muzeja u Zadru, danas će biti otvorena u edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Dalija i Renoira.

ljepota-laznog-sjaja
image-136821

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju, izvijestio je MUP.
ljepota-laznog-sjaja
image-136822

ljepota-laznog-sjaja
image-136823

Vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način bit će izložene i u Zadru, kažu u MUP-u.
Izvor/Foto: HRT

About The Author

Related posts