Kolovoz 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Kristal TOTAL – ART Ivice Propadala

Propadalo-Porin-se-mora-iz-temelja-mijenjati-ako-zeli-biti-glazbeno-zrcalo_ca_large

Glamurozne nagrade PORIN, DORA, VEČERNJAKOVA RUŽA i druge kristalne statue bit će predstavljene u Muzeju Mimara.

PORIN-STATUETE copy 2
image-176416

Konačno nakon 25 godina Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statue slikara, scenografa, dizajnera  i glazbenika Ivice Propadala, bit će prvi put izložene i predstavljene zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara. Propadalo je jedan od rijetkih umjetnika s tolikim brojem realiziranih nagrada i to ne samo na ovim prostorima, nego i na prostoru Europe.

CRW_4758
image-176417

„Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka…itd.

CRW_4981
image-176418

Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura. Arsen Dedić bi mi znao često reći ‘Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati’.“ – rekao je Ivica Propadalo.

IMG_4883
image-176419

Zbog svoje zanimljivosti nesumnjivo je da će izložba pobuditi veliki interes publike. Posjetitelji će od 07. do 17. studenog u muzeju Mimara moći vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda. Propadalove nagrade dobili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedić, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića i brojnih drugih.

CRW_4911
image-176420

„Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput  Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicje Keys, Erosa Ramazzottija…te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto”.  – rekao je Zlatko Gall.

CRW_4869
image-176421

Brojne druge manifestacije su izabrale Propadalove statue primjerice: autori najboljih Europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije, zatim Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt. Zanimljivo je da su sve nagrade izrađene u slovenskoj Staklarni Rogaška.

CRW_4843
image-176422

Izložbu su prvi imali priliku vidjeti  Sarajlije u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Nakon Zagreba izložba u siječnju seli u Ljubljanu, u ožujku u Rijeku, te u svibnju u Zadar.

Piše M.T Foto Ivica Propadalo

About The Author

Related posts