Srpanj 13, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Kraljevi bogova” kraljevski zatvorili osmodnevni međunarodni festival suvremene glazbe

mbz2

Praizvedbom baleta “Kraljevi bogova” u HNK-u svečano je zatvoren 28. Muzički biennale Zagreb, glazbena avantura koja je počela na ovom istom mjestu prije osam dana. “Kraljevi bogova” nastali su u koprodukciji MBZ-a i HNK-a, s čijim je baletnim ansamblom i solistima glasoviti francuski koreograf Pascal Touzeau pripremio ovu baletnu predstavu, a originalnu glazbu skladali su mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver.

Balet se sastoji od dva dijela. Prvi se izvodi uz skladbu Kompleksna poezija Tomislava Olivera, a skladba Ivane Kiše u drugom dijelu zove se Mehanizam sebičnoga gena. Obje skladbe na praizvedbi i premijeri izveo je Orkestar HNK pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova. Riječi koje koreograf spominje uz prvi dio su virtuoznost i neoklasičnost, dok se drugi više oslanja na stvaranje atmosfere i emocija. Uz to, koliko god je plesačima komotnije plesati uz uvijek istu snimku, koreograf i plesači su se osobito veselili izazovu izvedbe uz orkestar i živu glazbu, koja je protekla besprijekorno, uz ovacije publike.

” Pozornica i orkestar su dva različita svijeta, ali sve to, uključujući i čitavu ekipu iza scene kao i sve ljude u publici, predstavlja život kazališta i unosi u predstavu još veću energiju. Drago mi je što sam se mogao odazvati pozivu direktora Baleta HNK Leonarda Jakovine jer su mi se jako svidjeli i vaš grad, i baletni ansambl, i koncept predstave Kraljevi bogova”, rekao je koreograf Pascal Touzeau.

Biennalski petak otvorili su mladi. Veni Academy, HR-projekt i GNG GU Elly Bašić udružili su u proteklih tjedan dana snage, talente, radoznalost i strast. Nakon prekjučerašnjeg nastupa na Zrinjevcu, jučer ujutro zasvirali su u Oktogonu, a poslijepodne su uglazbili iznutra zgradu Muzičke akademije. Danas, posljednjeg dana 28. MBZ-a, točno u podne, njihov je Hrvatski glazbeni zavod. Iz bogatog programa glazbenog petka svakako je potrebno izdvojiti koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom, koji će se osobito pamtiti po ovacijama publike upućene orkestru, maestru Kalajdžiću, svim solistima, a osobito orguljašici Ljerki Očić i ponajviše skladatelju Davorinu Kempfu nakon praizvedbe njegovog Simfonijskog stavka za orgulje i orkestar.

Ovogodišnji MBZ obilovao je zanimljivim i inovativnim sadržajima različitih izraza i formi: od komorne glazbe, simfonijskih koncerata i kazališnih projekata, opera i suvremenog plesa do jazza, elektroničke glazbe i multimedijskih eksperimenata. Ovaj međunarodni festival suvremene glazbe s tradicijom duljom od pola stoljeća u osam dana programa 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, s oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta te nastupe 3 simfonijska orkestra i 11 komornih ansambala. Od 150 kompozicija na programu, njih petnaestak nastalo je na narudžbu MBZ-a na kojem su doživjeli svoje praizvedbe i po prvi puta zaživjele pred publikom biennala.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts