Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Koncert učenika svome profesoru: Vladimir Krpan 80 plus

Vladimir Krpan
Maksim Mrvica, Martina Filjak, Srđan Čaldarović, Katarina Krpan, Pedja Mužijević i Bruno Vlahek uz Zagrebačku filharmoniju kojom će ravnati Tonči Bilić, održat će rođendanski koncert u čast 80. rođendana velikog hrvatskog pijaniste Vladimira Krpana, u subotu, 20. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
„Vladimiru Krpanu, koncertantu i pedagogu međunarodnog značaja, za njegov važni doprinos svijetu glazbe kao profinjenom interpretu koji je sretno spojio najbolju tradiciju hrvatske pijanističke škole s dragocjenim nasljeđem pijanističke umjetnosti Artura Benedettija Michelangelija“, tekst je koji resi Zlatnu plaketu koju je doajen hrvatske glazbe, pijanist i pedagog Vladimir Krpan primio 2016. u Verolanuovi u Bresci.
Teško je sažeti intenzivnu umjetničku međunarodnu karijeru Vladimira Krpana, popisati brojne strukovne i društvene nagrade i priznanja, među kojima se posebno ističu odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i Prometej predsjednika Republike Italije, Carla Azzeglia Ciampija, za visoka umjetnička dostignuća u kulturnoj suradnji među narodima.
U Krpanovoj klasi (uz Stančićevu klasu) diplomirao je najveći broj studenata u povijesti Muzičke akademije, od kojih je nemali broj ostvario blistave inozemne karijere, među kojima su i nositelji slavljeničkog programa – uz Zagrebačku filharmoniju – Maksim Mrvica, Martina Filjak, Srđan Čaldarović, Katarina Krpan, Pedja Mužijević i Bruno Vlahek.
Svojim umjetničkim djelovanjem jednako je okrenut hrvatskim skladateljima starijeg i novijeg doba, kao i tradicionalnom pijanističkom repertoaru, osobito glazbi L. van Beethovena, izvodeći sve njegove glasovirske sonate i koncerte, potom F. Chopina, F. Liszta i J. Brahmsa. Osnivač je i pokretač hrvatske i jugoslavenske EPTA-e, član ocjenjivačkih sudova glasovitih svjetskih glazbenih natjecanja. Surađivao je s brojnim uglednim svjetskim orkestrima i dirigentima te je zastupljen u priznatim leksikonima, kao što su IBC, ABI, ME, LJM, Who‘s who (belgijski, nizozemski i hrvatski), Makedonska i Slovenska enciklopedija, Who’s who in MusicWho’s who in the WorldInternational Who is who in MusicWho is who in Music Directory.

Izvor/Foto Lisinski

About The Author

Related posts