Rujan 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Koliko čaja utječe pozitivno na zdravlje?

čaj

Čaj se oduvijek povezuje s duljim i sretnijim životom, a uobičajeno konzumiranje toplog pića povezano je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti.

No, koja vrsta čaja može čini razliku? Istraživanje China-PAR22 je obuhvatilo 109 092 sudionika koji nisu imali povijest srčanog ili moždanog udara ili raka, piše Wales Online.

Ispitanici su razvrstani u dvije skupine – ljubitelji čaja koji piju čaj tri ili više puta tjedno i skupina u kojoj se čaj prije manje od tri puta tjedno. Nakon toga pratili su ih u prosjeku 7,3 godine, a istraživanje je objavljeno u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Istraživanje sugerira da će 50-godišnjaci koji redovito piju čaj razviti koronarnu srčanu bolest i moždani udar 1,41 godinu kasnije i živjeti 1,26 godina u odnosu na ljude koji nikada ili rijetko piju čaj.

Ljubitelji čaja imaju čak za 20 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara, a 22 posto od fatalnih srčanih bolesti i udara za razliku od ljudi koji piju malo čaja.

“Navika konzumiranja čaja povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smanjenom smrtnosti. Povoljni zdravstveni učinci najsnažniji su kod zelenog čaja”, kaže voditelj istraživanja dr. Xinyan Wang s Akademije za medicinske znanosti u Pekingu.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts