Srpanj 06, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Koju vrstu joge odabrati?

Joga Konferencija  Joga i znanost  SBP

Upravljanje stresom vrlo je značajno ako imate visok krvni tlak. No nisu sve tehnike koje se općenito preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi te dodaju da se to odnosi i na neke vrste joge.

Vrste joge koje zahtijevaju da dulje vrijeme ostanete u istom položaju zahtijevaju i puno snage te stoga kod pojedinaca mogu podići krvni tlak, ističe njemačka Zaklada za srce u časopisu Herz Heute.

Stilovi joge koji koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim tlakom. Za njih su osobito prikladne kontrolirane vježbe disanja i progresivno opuštanje mišića.

Tijekom izvođenja vježbi joge iznimno se puno pozornosti pridaje disanju. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je tijelo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i pada krvni tlak. Vrlo važan aspekt joge je upravo njezino djelovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu.

Joga Konferencija  Joga i znanost   SBP

Joga pristupa pojedincu kao cjelini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost djelovanja na regulaciju krvnog tlaka na više razina.

O stadiju hipertenzije ovisi hoće li joga biti dopunsko ili osnovno sredstvo liječenja i kakav će biti volumen i intenzitet vježbanja, što se definira konzultacijama s liječnikom.

Opće preporuke za osobe s povišenim krvnim tlakom pri vježbanju joge su sljedeće: ne izvoditi inverzne položaje (obrnuti položaji tijela, primjerice stoj na glavi, svijeća…); dulje zadržavati dah samo kod vježbi kod kojih se to napomene; ne zadržavati se predugo u određenom položaju ako je pojačan dotok krvi u glavu; vježbe izvoditi više dinamički, nego statički, ali polagano; osjećati reakcije tijela (ako se osjeti prevelika napetost, napraviti veću pauzu ili prestati s vježbanjem); vježbati u granicama svojih mogućnosti jer vježbanje mora biti ugodno; uskladiti pokrete i disanje; prije, između i nakon vježbanja opustiti se psihički i fizički; koncentrirati se na kvalitetu izvođenja vježbi, a ne na kvantitetu te svakako implementirati meditaciju, tehnike opuštanja, dubokog disanja i vizualizacije.

Najbolja tehnika opuštanja, kažu kardiolozi, svakodnevni je aerobni trening u trajanju od oko 30 minuta, bilo da je riječ o hodanju, trčanju, vožnji bicikla ili plivanju.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts