Lipanj 03, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Kim: ljekovit začin kojeg su znali još i stari Egipćani, Grci i Rimljani

kim

Sjeme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani su ga nazivali “tapnen”, stari Rimljani “cuminum”, a stari Grci “kyminon”.

Široko djelovanje
Kim se i u Bibliji spominje kao ljekovit začin. Da bi otjerali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sijanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli. Kim raste u srednjoj Europi, sjevernom djelu Azije i Afrike. Kim je začin koji je odavno osvojio svijet, ali i lijek dobro poznat pučkoj biljnoj medicini, ponajprije kao sredstvo protiv stvaranja plinova i nadimanja. Mnogo se koristi u liječenju raznih crijevnih bočesti poput aerofagije i meteorizma, ali i preventivno za sprečavanje stvaranja plinova, jačanje i raskuživanje želuca (dispeptičke tegobe ).

Kim zatim pomaže u liječenju:
bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, i uravnoteženju masnoća), tegoba s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, tegoba respiratornih putova kao što su sklonost infekcijama, prehlada, gripa, kronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluzi i katar u plućima, bolesti srca naročito aritmija, bolesti očiju (za jačanje vida), bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale zubnog mesa), sindroma karpalog kanala jer smanjuje bol u zapešću ruke – šake, bolesti želuca jer čisti želudac i crijeva od katara, grije želudac, otklanja nametnike, utječe na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsij i lošeg zadaha iz usta, smiruje grčeve, žgaravice, gastrointestinalnih bolova), reume i gihta, za jačanje spreme – spermatograma, ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija mjesečnice, grčevi maternice, PMS, porođajni bolovi, a pridonosi i pojačanom izlučivanju mlijeka u dojilja, te kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti ).
Kao antioksidans ljekovito je djelovanje snažno izraženo (lutein, karotena, kripto-xanthin i Zea-xanthin.), u preventivi karcinoma, sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja te starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Dobar za žene
Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i grije. Ovakvo ljekovito djelovanje kima žene bi svakako morale koristi jer kim ne ostavlja nikakve posljedice, a primjena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od sjemena kima.

Za jačanje želuca možemo koristiti i ulje od kima, koje se također koristi za pripremu kupelji za slabu djecu. Bogatstvo dijetalnih vlakana u kimu sprečava: zatvor te dovodi i do bržeg kretanja sadržaja u crijevima, dijetalna vlakna se vežu s toksinima u hrani te štite sluznicu crijeva i od pojave raka, smanjuje LDL kolesterol…

Najučinkovitije je kim uzimati svakodnevno kao začin hrani ili kao čaj, koji se kod bolesti dišnih organa može miješati s anisom, uz dodatak meda. Njemačka komisija E preporučuje kim za djecu kod tegoba sa nadutosti (Roemheld sindroma).

Ulje se u medicini koristi i za liječenje bolnih mjesta na tijelu, lokalno, te u kozmetičkoj industriji. Napitak od kima jača želudac, raskužuje crijeva te uravnotežuje crijevnu mikroflori. Kim sadrži obilje minerala (bakra, cinka kalcija, kalija, mangana, magnezija selena, željeza, ) i vitamina (Vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamina B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin). Kim rabimo kao:; anestetik, antiseptik, antispazmodik, antoksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagog, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolik, stimulant, tonik, vermifug.

Kontraindikacije: nisu poznate.
Izvor: vecernji.hr Foto: Ivan Lesinger

About The Author

Related posts