Srpanj 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Karlovačka gastronomija – nebrušeni dijamant

IQM-kulinarska radionica-Karlovac-SBP

Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s Klubom Gastronaut organizirala je prošli tjedan, trodnevnu besplatnu edukativnu radionicu za kuhare ugostiteljskih objekata s područja Karlovca. Radionica je dio projekta integralnog upravljanja kvalitetom  IQM Destination Karlovac. Tema radionice bila su jela s pivom i jela s gljivama. Educiralo se 15-ak kuhara iz karlovačkih restorana, a  educirala ih je Ivana Vukmanić, promotorica karlovačke gastronomije i suvlasnica restorana DP i Mrežnička kuća iz Donjeg Zvečaja i Saša Bešlić, Master Chef s licencom World Association od Chef Societes. Radionice su održane u Trgovačko ugostiteljskoj školi u Karlovcu.

Ivana Vukmanić, voditeljica radionice, na temu karlovačke gastronomije izjavila je sljedeće: „Karlovac je jedan nebrušeni gastronomski dijamant. Karlovačka županija ima puno gastronomski neprofiliranih i nebrendiranih namirnica. Grad Karlovac je bio gladan nekog projekta kao što je IQM zato što nam je sve tu negdje, a to ili ne prepoznajemo, ili smatramo to nečim što je uobičajeno. Nama možda je uobičajeno ali turistima i gostima koji dolaze u naš kraj to je sve jako zanimljivo i novo. Ove dvije namirnice koje su odabrane, pivo i gljive, stvarno su jako dobre, ljudima treba priuštiti da mogu probati vrhunska jela pripremljena od namirnica iz naše županije.“

 

IQM-kulinarska radionica-Karlovac-SBP
image-183400

 

 

Uz jela od samoniklih gljiva poput namaza od gljiva, juhe od gljiva ili rižota s gljivama, pripremala su se na radionici i jela od piva. Pivo je jedan od zaštitnih znakova karlovačkog kraja, poznatog po tradiciji pivarstva, te po manifestaciji Dani piva Karlovac.

Na radionici se pripremalo: rebarca marinirana i pečena u karlovačkom tamnom pivu, vepra u umaku od karlovačke svijetle pive i klekovih boba, smuđa u pivskom tijestu, domaće rezance u umaku od piva, pivsku juhu, kuhano pivo, jetricu u pivi, granitu od pive i slatku skutu s pivom. Polaznici radionice upoznali su različite vrste karlovačke pive, te njezine upotrebe u pripremi jela (mariniranje, kuhanje, prženje) i sljubljivanja s hranom.

Karin Mimica iz Kluba Gastronaut, suorganizatora ove radionice, ovom je prilikom izjavila: Prema zadnjim istraživanjima gastronomija je treći među motivima putovanja, odmah nakon kulture i prirode. Turisti trenutno na gastronomiju troše 1/3 svojeg dnevnog budžeta, a od destinacije traže osobnost, traže da upoznaju kraj koji posjećuju kroz tanjur, povijest, priču i osobnost destinacije.“

Cilj edukacije bila je razmjena znanja i iskustava o lokalnim proizvodima i receptima kako bi zajedničkim snagama pozicionirali Karlovac kao kvalitetnu gastronomsku destinaciju. Edukacija će ujedno biti podloga za gastro evente koji će se realizirati ove godine prema novom konceptu.

 

IQM-kulinarska radionica-Karlovac-SBP
image-183401

 

 

Hvala domaćinima, Trgovačko ugostiteljskoj školi Karlovac i svim sudionicima radionice. Turističkoj zajednici grada Karlovca i Gradu Karlovcu izuzetno je važan ovaj projekt. Drago nam je da su i naši dionici prepoznali njegovu važnost. Nakon ove edukacije dat ćemo restoranima neko vrijeme da odluče što će implementirati u svoje jelovnike. Očekujemo od njih kreativna rješenja. Sigurna sam da će si svatko od njih dati truda i barem jedno jelo od gljiva ili s pivom ponuditi sugrađanima i posjetiteljima koji u Karlovcu traže dobru okrepu. TZ grada Karlovca fotografirat će sva ta jela koja će ugostitelji spremati kako bismo imali podlogu za marketinške kampanje u danima koji nam dolaze. Očekuju nas i brojne manifestacije, to je naša prilika da prezentiramo karlovačku gastronomiju.“  izjavila je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić.

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts