Travanj 03, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Jubilarna 20. godina zagrebačke ljetne scene Amadeo

Rade Serbedzija i Nenad Jandric

Ljetna Scena Amadeo započela je s radom u ljeto 2000. godine u prostoru atrija Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojem je od 1797. do 1834. godine djelovalo prvo zagrebačko javno kazalište pod nazivom Amadeov teatar nazvano po njegovom osnivaču mađarskom grofu Antonu Amadeu de Varkonyu, velikom županu zagrebačkom. Kroz posljednjih 20 godina Scena Amadeo etablirala se u nezaobilazan multimedijalni umjetnički prostor sa fokusom na vrhunske glazbene programe kako afirmiranih, tako i izvođača mlađe generacije. U svojoj dvadesetoj sezoni Ljetna Scena Amadeo pružiti će zagrebačkoj i inozemnoj publici vrhunski glazbeni program u kojem će sudjelovati i izvođači koji su označili prvih dvadeset godina Scene. Također, Scena Amadeo se nakon nekoliko godina vraća tradiciji održavanja programa u srpnju, kolovozu i rujnu.

 

Tatjana Vlahovic, Nenad Jandric, Zlatko Stic, Vatroslav Kulis i Ivo Josipovic
image-165030

 

 

Ove godine obilježava se i deset godina izložbenog ciklusa posvećenog prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.) kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike koji su od 2010. do danas u izložbenom prostoru Muzeja izlagali djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Uz radove Izabele Šimunović i Vladimira Filakovca, zagrebačka publika će od 11. srpnja do 15. rujna moći razgledati radove Petra Dolića, Denisa Kraškovića, Marije Ujević, Baneta Milenkovića, Vatroslava Kuliša, Dominique Jurić i Dore Kovačević.

 

 

Tatjana Vlahovic, Nenad Jandric, Zlatko Stic i Vatroslav Kulis
image-165031

 

 

U svojoj dvadesetoj sezoni Scena Amadeo nastavlja suradnju sa Zagrebačkim Solistima, koja će i ove godine kulminirati koncertima Zagrebačkih Solista u gornjogradskom prostoru palače Grlečić-Jelačić na Trgu Sv. Marka 9. Zagrebački solisti će tako 30.08. svirati Mozarta, a 01.09. Beatlese. Po prvi puta nakon sezone 2005. godine, ove će godine biti izvedena praizvedba djela naručenog za Scenu Amadeo. Nakon 12 praizvedbi djela suvremenih hrvatskih skladatelja (Horvat, Majurec-Zanata, Šipuš, Drakulić, Jelaska, Kiš, Tarbuk, Seletković, Bobić, Šaban, Palanović) naručenih za Scenu Amadeo između 2002. i 2005. godine, ove godine će Zagrebački solisti izvesti djelo Ive Josipovića naručenog za Scenu Amadeo. Time se nastavlja tradicija praizvedbi djela suvremenih hrvatskih skladatelja naručenih za Scenu Amadeo, za koju se nadamo da će nastaviti i u narednim sezonama.

 

Rade Serbedzija, Deni Bosnjak, Tatjana Vlahovic, Nenad Jandric, Zlatko Stic i Vatroslav Kulis
image-165032

 

 

Ove godine Scena Amadeo nastavlja suradnju sa Rotary Klubom Zagreb Kaptol u humanitarnoj akciji „Korak u Život“. Ta je akcija jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija organiziranih na ovim prostorima, koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog/gimnazijskog školovanja. Ove će godine svoj doprinos akciji dati velika pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić sa svojim gostima, na nastupu koji će se održati 12.07. na Sceni Amadeo.

 

Tatjana Vlahovic i Nenad Jandric
image-165033

 

 

Svečano otvaranje Scene Amadeo 03.07. posvećeno je Arsenu Dediću, čovjeku koji je obilježio Scenu Amadeo, nastupio na njoj preko četrdeset puta, te održao svoj posljednji koncert. Na koncertu pod nazivom Amigo – Arsenu u spomen, Arsenovi najmiliji Gabi Novak i Matija Dedić, te “vječni” Arsenov pijanista Branko Bulić-Bula koncertom AMIGO podsjetit će nas na velikog glazbenika, pjesnika i kantautora.

Na Sceni Amadeo će 06.07., po prvi puta nakon 18 godina, nastupiti i Rade Šerbežija i Miroslav Tadić. Dvojici vrhunskih izvođača će se na koncertu pod nazivom „Uzalud je budim“ pridružiti i sjajna američka violinistica Ivette Holzwarth. 16.07. će nastupiti i Petrit Ceku, jedan od nezaobilaznih izvođača na Sceni Amadeo. Aljoša Jurinić će, osim nastupa u sklopu humanitarne akcije „Korak u život“, nastupiti i sa solističkim recitalom 27.08. 19.07. će nastupiti i Merima Ključo, sa Jelenom Milušić.

 

 

Rade Serbedzija
image-165034

 

 

Ovogodišnji program Scene Amadeo je obilježen i nastupima izvođača koji su tokom godina formirali glazbeni identitet scene, uključujući Mariachi Los Caballeros (18.07. i 22.08), glazbena družina Cinkuši (29.08.), Damjan Krajačić sa svojim kvartetom (10.07.), orkestar ansambla Lado (09.07.), i Srđan Buljat sa Biljanom Kovač (24.07.). Sukladno svojim programskim načelom, program Scena Amadeo će i ove godine sačinjavati izvedbe i glazbenike koji po prvi puta nastupaju na Sceni: Filmmusicorkestar će nastupiti 14.07., Harkequin Art Collective 15.07., a Andreja, Rundek & Ftičeki će nastupiti 21.07.

 

Mladen Gajski, Zlatko Stic, Vatroslav Kulis i Nenad Jandric
image-165035

 

 

Ove godine na Sceni Amadeo održati će se i prvi Festival hrvatskih kantautorica, dvodnevno slavlje kojim obilježavamo nezaobilazno jaku prisutnost žena na domaćoj glazbenoj sceni u posljednjih deset godina. One su autorice teksta, instrumentalistice, producentice, skladateljice, svoje vlastite umjetničke i kretivne direktorice. Naoružane stavom, glasom, raznim instrumentima, sa i bez pratnje, žanrovski su vrlo različite – ali ako bismo probali  tu kreativnu eksploziju staviti pod jedan zajednički nazivnik one su svakako – “kantautorice” . Glavni glazbeni program festivala čine nastupi Nine Romić, Luce, Ivane Picek i Sare Renar, a popratni program začiniti će promocija kompilacije Aquarius records “Femme Nouvelle”, tribina o pojavi kantautorica na hrvatskoj sceni (moderira Antonela Marušić) te inserti dvaju dokumentarnih filmova koje se bave specifičnim valom domaćih ženskih glazbenica.

 

Zlatko Stic, Vatroslav Kulis, Deni Bosnjak, Tatjana Vlahovic, Ivo Josipovic i Nenad Jandric
image-165036

 

 

Posebno treba izdvojiti koncert grupe Duende 08.07., u spomen prerano preminulom basistu grupe Duende Nenadu Jalševcu-Nenčiju koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv osobni i profesionalan trag na Sceni Amadeo. Kao vrsni majstor tona Nenči je povijesni muzejski atrij Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u kojem Scena AMADEO djeluje od 2000. godine, učinio mjestom zvučne čarolije za publiku i  brojne umjetnike, koji se upravo zbog tog specifičnog sounda rado vraćaju na našu Scenu. Na koncertu će, uz članove grupe Duende, nastupiti i čitav niz gostiju, uključujući Danija Bošnjaka, Maria Mavrina i druge.

U slučaju kiše Scena se selui u zamjenske prostore:

Muzej MIMARA, Rooseveltov trg 5

Kazalište KEREMPUH, Ilica 31

Jazz & Cabaret clubu Kontesa, Ul. Augusta Cesarca.

 

Prodaja ulaznica:

  • na blagajni Muzeja, ulaznice.hr, eventim.hr

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts