Kolovoz 07, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Josip Ćurković: “Želja mi je pomagati u edukaciji i promicanju urbane glazbene kulture”

DSC_0231

Predstaviti Josipa Ćurkovića u par riječi nije tako lako, pa ćemo početi redom…Josip je pokretač i vlasnik prve Dj akademije u Hrvatskoj i izdavačke kuće – Deejay records. Prve Deejay Televizije u Hrvatskoj, Deejay radija i portala Deejay.hr. No, kad ga pitate čime se bavi on će samo skromno reći ja sam DJ koji preferia house i tech house glazbu. Zahvaljujući Josipu educiralo se je na stotine DJ – a koji danas imaju i svjetske karijere, ali ono što je kruna njegove karijere je to što u njegovoj akademiji posebne povlastice imaju osobe s poteškoćama, djeca hrvatskih branitelja, oni slabijeg socijalnog stanja te osobe s invaliditetom. Samo za ShowBizzMagazin.hr otkrio nam je;

 

Ana Bacinger
image-4136

 

Reci nam ukratko o svojim počecima?

Pa koliko se sjećam, ti počeci bi mogli sezati u davnu 1984. kada me počela zanimati plesna klupska glazba. Volio sam slušati italo disco, canadian disco, hi-energy, funky..I danas mi je to uz house najdrža glazba.Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, intenzivnije sam počeo izlaziti u zagrebačke klubove gdje sam se sprijateljio sa Igorom Grgićem, Dj Toxicom. On je bio moj uzor na radiju i u klubu i odlučio sam da definitivno želim biti poput njega. Zasigurno mi je najviše pomogao, uputio me u sve to, upoznao sa ljudima, našao prve gaže. Nakon toga sam počeo raditi na Radio Martinu gdje sam proveo 3 godine ( 1995- 1998) i ostvario svoj san da jednoga dana budem dio ekipe na nekom radiju. Bio sam glazbeni urednik, voditelj, imao sam i svoju vlastitu autorsku glazbenu emisiju. Radio Martin bio je je moja odskočna daska i veliko iskustvo. Nakon toga prešao sam na Otvoreni radio koji je imao nacionalnu pokrivenost. Tamo sam stekao dodatno glazbeno znanje i u 7 godina ( 1998 – 2005 )provedenih na mjestu glazbenog urednika i voditelja proveo svoje najbolje dane, u to vrijeme sam 2000. godine pokrenuo i portal deejay.hr u sklopu kojega je nastalo niz manjih povezanih projekata poput Radija, Televizije, škole za J – e, organizacije partyja pod imenom Overloop itd. Od 2000 – 2004. svirao sam na gotovo svim važnijim destinacijama i klubovima u Hrvatskoj uključujući i MTV Valkana Beach sa renomiranim svjetskim imenima. U sklopu vlastitog projekta Overloop, organizirao sam preko 80 partyja diljem Hrvatske te ugostio sve najznačajnije domaće i inozemne DJ – e kao što su Marco Bailey, Umek, V. Kanzyani, Craig Walsh, Niels Van Gogh itd.

Kako je došlo do ideje za web portal a kasnije za radio i TV?

Ideja je nastala kao rezerva za emitiranje radija legalnim putem. Naime, 1994. I 1997. u dva navrata sam imao piratski radio Dj u Zagrebu. Uzaludno sam pokušavao dobiti koncesiju pa sam prešao na on line emitiranje, i to u vrijeme kada je internet tek bio u povojima sa vrlo slabim protokom podataka i brzinama koje nisu bile dobre niti za surfanje a posebno ne za radio streaming.Uskoro je portal postao jedan od vodećih u regiji. Svaki dan smo objavljivali vijesti, top liste, pokrenuli smo neke rubrike koje su kasnije postale standard na drugim portalima koji su nas doslovno kopirali. Ponosan sam na to, što smo mnogima otvorili vidike i bili poticaj da krenu sa vlastitim sličnim portalima i stranicama.

Gdje se sve može slušati/gledati radio/TV DeeJay?

Radio i Televizija Deejay mogu se pratiti on line putem interneta na našem portalu www.deejay.hr , ali i na našem partnerskom portalu www.showbizzmagazin.hr

 

10402892_10152528916615369_5198982758424117988_n
image-4137

 

Koji su daljnji planovi za TV/radio?

Sigurno da je je cilj proširiti slušanost i gledanost na sve mreže, kafiće, klubove. Upravo smo u pregovorima sa nekoliko kablovskih koncesionara koji žele preuzeti naš program.  Ali, bliža budućnost je u internetu i možda jednog dana više neće biti važno da nekoga molimo za koncesiju i šaljemo silne dopise. Svaki televizor ili radio prijemnik u kućanstvu i automobilu imati će u sebi mogućnost slušanja i gledanja sadržaja putem interneta tako da se uz kvalitetan program iskreno ne bojim za budućnost svojih projekta.

Reci nam nešto o DJ akademiji koliko dugo se time baviš i smatraš li da polaznici dobiju adekvatnu edukaciju?

Dj Akademija je nastala 2005. U sklopu portala. Jako puno upita sam imao od znatiželjnika koji su izrazili želju da budu Dj-i te da nabave neku opremu. Kroz svo ono radijsko i DJ iskustvo koje sam ja prošao, odlučio sam pokrenuti prvu hrvatsku školu za Dj-e. Do sada smo obrazovali više od 400 polaznika iz cijele zemlje te susjednih zemalja. Jedina smo takva škola u ovome dijelu Europe. Dj Akademiju od samoga početka podržava Hrvatska gkazbena unija te Grad Zagreb. Osigurana je vrhunska profesionalna oprema. Surađujemo sa markama kao što su Denon, Pioneer i Technics. Polaznici imaju medijsku podršku naših vlastitih medija, Radija , Televizije i portala. Neki imaju krivo mišljenje o Dj Akademiji, jer smatraju da je nekoga nemoguće naučiti mixati i da to nije potrebno. Ja od prvog dana naglašavam da mi ne učimo nekoga samo osnovama mixanja, nego organiziramo druženje među istomišljenicima koji vole glazbu na jednom mjestu uz vrhunske predavače. Naime , bez pomoći prijatelja i ostalih predavača sve ovo sigurno nikada ne bih mogao organizirati na ovakav način. Ako netko želi biti DJ i baviti se time, onda mu se mora omogućiti upoznavanje sa svim prednostima i manama ali i sa ljudima koji to već dugo rade. Dj Akademija je posrednik u svemu tome. Mi ukazujemo na razlike nastupa u nekom velikom klubu na partyju elektronske glazbe, i nastupa komercijalne glazbene večeri u manjem klubu ili kafiću. Učimo kako prepoznati različite glazbene stilove, koliko pjesama i kojom kvalitetom ih snimiti na nosač zvuka. Mi nikoga ne dižemo u nebesa niti smatramo da je odmah nakon završetka škole dobar DJ, mi samo otvaramo vrata prema svijetu glazbe i podrška smo u punom smislu sa time što smo stvarali godinama prije, a to su portal, radio, televizija, naši kontakti, poznanstva… Dj Akademija je kao nogometni klub. Ima svoje trenere, taktiku, nudi puno pripremnih utakmica , promocije i treninga, i na kraju oni najbolji ako se pokažu, imaju priliku iz nekog malog kluba doći do onog najvećeg, do Reala, Barcelone..Najbolji primjer za to su neki naši bivši polaznici poput Koste Rdmana ili Damira Puškara koji sviraju na Zrću, izdaju kompilacije, remixiraju i surađuju sa poznate svjetskim facama kao što su Tiesto i Barbara Tucker. Ja sam sretan ako sam nekome od njih bar malo pomogao i pokazao im kako i na koji način trebaju raditi.

 

10785018_175036855999997_415041350_n
image-4138

 

Tko su predavači na DJ akademiji?

Predavači su poznati hrvatski dj-i i producenti. Od prvoga dana je uz mene Dj Ludvig, Matija Lovrec, Fredy Bee , Tomislav Pavlić, Ivan Pavlinić ( Hot Jay ), bili su to još Nikola Fuchkar, Toxic, Blacksoul, Pero Fulhouse, Damir Cuculić, Fabijan Jakopec kao i bivši polaznici Damir Puškar iz 2. Generacije te Tomislav Sviben iz 8. Generacije. U suradnji sa Astralis timom imali smo u 2 navrata i vrlo kvalitetne strane Dj-a kao ekskluzivne goste. Predavali su Izraelac Yaniv i Njemac Gilbert Martini. Zanimljivo je da su polaznici 10. Generacije na ljetnoj turneji 2012. imali prilike svirati na Korčuli upravo sa Gilbertom , Ludvigom i Go Cut – om te još jednim velikanom, Jerry Roperom. Bilo je to neopisivo iskustvo kada su uživo mogli pokazati sve što su naučili na predavanjima pred svojim predavačima. Nitko od polaznika se tome nije nadao i to je za njih bio dodatni adrenalin. Ove godine, u 11. generaciji smo napravili suradnju sa ZAMP – om gdje je Tomislav Sokač informirao polaznike o prednostima legalnog nabavljanja glazbe , presnimavanjima i Dj licenci. Izrazito sam ponosan da smo trojici naših polaznika sa invaliditetom uz našu molbu prema ZAMP – u, omogućili besplatne doživotne Dj licence. Nadam se da će im to dati dodatnu snagu i vjeru da mogu prebroditi sve svoje probleme i životne nedaće.

Planovi za budućnost?

Želja mi je proširiti slušanost i gledanost radija i Televizije. Također, nadam se da ću uspjeti pridonijeti i legalizaciji posla kojim se bave DJ – i tj. da će se taj rad više cijeniti i priznati, te da se upisuje možda i u radnju knjižicu. Ne mislim to kroz DJ Akademiju , nego općenito za sve one koji rade ovaj posao a nisu adekvatno plaćeni. Da bi se to postiglo, mora se napraviti reda i krenuti od ugostitelja koje se jednostavno moraju prisiliti da DJ – e gledaju kao i sve druge radnike, te da ih moraju prijaviti na kraće ili duže vrijeme ako žele da im netko pušta glazbu u klubu. Kada bi se to dogodilo, tada bi DJ – i imali bar neku sigurnost, redovita i sigurna primanja a onda nikome ne bi bio problem kupiti DJ licencu i izdvojiti novce za legalnu kupovinu glazbe i opreme. Tada bi se zatvorio krug koji je sada nepravedan i nepošten i vodi prema samo jednim vratima, prema izlazu. Od DJ – a se danas traži da ispunjavaju sve zakonske obveze oko glazbe, a ne daje im se nikakva sigurnost . Štite se ugostitelji, i ako DJ ima piratsku glazbu, završit će na sudu uz kaznenu prijavu dok ugostiteljima i vlasnicima lokala nitko neće prigovoriti zašto DJ – a nisu uredno prijavili i ponudili mu radno mjesto. Opet se vraćam na nogomet. Ako treneri mogu u jednoj sezoni uz valjan ugovor koji se raskida i zagarantirana primanja, promijeniti nekoliko klubova, zašto to na istom principu ne bi mogli DJ – i ? Državne institucije su sada na potezu a moj je zadak da ih u to probam uvjeriti kroz svoje projekte koje održavam na životu. Da li ću u tome uspjeti teško je reći ali imam dobre namjere. Također, ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju nadam se proširenju cijele ideje i priče i na ostale države. Želja mi je stvoriti priznati brand i medije koji će biti lideri u ovom poslu i dalje pomagati u edukaciji i promicanju urbane glazbene kulture.

 

1546278_10152889433554459_8208669311612565418_n
image-4139

 

Linkovi gdje se zainteresirani čitatelji mogu više informirati?

Najjednostavnije je do svih informacija doći putem naše dvije adrese;
www.deejay.hr i www.djakademija.hr

Poruka koju bi podijelio s našim čitateljima?

Važno je imati svoj cilj u životu. Uz prave prijatelje, pošten rad, iskrenost , optimizam i požrtvovnost svaki san je dostižan.

 

Piše: N.K. Foto: SBP

 

About The Author

Related posts