Siječanj 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Josip Čačija s osam pogođenih punata postao slavodobitnik 303. Sinjske alke

Josip-Čačija-slavodobitnik-303-alke

Alkar Josip Čačija slavodobitnik je natjecanja za 303. Sinjsku alku. Do pobjede je Čačija došao s ukupno pogođenih osam punata, što je bilo i više nego dovoljno da bez pripetavanja u vitrinu pospremi ovaj najvrjedniji alkarski trofej.

Vrlo dobro gađali su alkari tijekom prve trke, posebno na samom počeku kada su Alen Poljak i Ante Runje, kao redoslijedom prva dva alkara, gađali u sridu. Ukupno je u prvoj trci pogođeno 26 punata, od čega su bile četiri sride, a druge dvije naciljali su Ante Zorica i Frano Talaja.

Nešto skromnije alkari su gađali u drugoj trci, vidjeli smo tek dvije sride koje su pogađali Josip Čačija i Denis Gugić. Ukupno je tijekom druge trke pogođeno 19 punata, uz opasku kako su Frano Talaja i Ante Runje, koji su gađali sride u prvoj trci, promašili u drugom nastupu.

Pred treću trku tako su najviše šanse za naslov slavodobitnika imali Josip Čačija i Ante Zorica, jedini koji su na kontu imali po pet punata. S puntom manje slijedili su ih alkari Alen Poljak i Mario Šušnjara. Prema odluci vojvode u trećoj trci nisu sudjelovali alkari koji su izgubili matematičku šansu da se okrune naslovom.

Prvo veće uzbuđenje u trećoj trci donijela je srida Marija Šušnjare s kojom je došao do sedam punata i time konkurenciji bacio rukavicu izazova. Nakon njega krenuo je Josip Čačija koji je na postavljeni izazov odgovorio na najbolji mogući način, sridom, za ukupno osam punata. Sve oči potom su bile uprte u Antu Zoricu, najtrofejnijeg među aktualnim alkarima, a njegovo koplje pogodilo je u jedan punat, što je značilo da će se na koplju Josipa Čačije vijoriti pobjednički plamenac.

Josip Čačija je rođen 1984. godine i profesionalni je dočasnik u Hrvatskoj ratnoj mornarici. U alkarskoj povorci debitirao je 2005. godine u pratnji barjaka, a debi među kopljanicima imao je na 295. alkarskim nadmetanjima kada je slavio na Čoji, što mu je do danas ostao jedini trofej. Jaše na grlu Aškan u vlasništvu Alkarske ergele.

Kažimo kako je uoči samog početka natjecanja, prilikom govora vojvode Boška Ramljaka, daleko najveći pljesak dobio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, ništa manje pažnje nije dobio niti reprezentativac Ivan Perišić, baš kao i cijeli državni, vojni i crkveni vrh predvođen pokroviteljicom Alke i predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

 

Predsjednica-KGK-303-Alka
image-137219

 

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo nagradilo je sa slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Pokroviteljica Alke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, slavodobitnika je nagradila sa zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Njegova momka, Zdeslava Ćurkovića, VAD je nagradio zlatnom plaketom alke, dok ga je Predsjednica darivala srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

 

Izvor ferata.hr Foto ferata.hr

 

About The Author

Related posts