Ožujak 24, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Jelena Rozga i Danijela Martinović otvorile izložbu nakita od meteorita ‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’

Danijeli Jelena Rozga

Sinoć je u Splitu otvorena izložba ‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’ limitirane kolekcije nakita umjetničke radionice ELKANA koju ekskluzivno predstavlja Jelena Rozga. Zajedno s Jelenom izložbu je otvorila Danijela Martinović.

Iznimnu kolekciju nakita načinjenu od meteorita ugostio je Mediteranski institut za istraživanje života, a uz Jelenu i Danijelu koja je stigla s roditeljima Ivankom i Ivanom, došli su je pogledati brojni uzvanici iz kulturnog i javnog života: Vjekoslava i Tonči Huljić, Robert Kurbaša, Ivan Huljić, Nada i Mirta Šurjak.. Izložbu je uveličao i nadrabin Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević.

Jelena Rozga i Feđa Aaron Bučić
image-132338

Jelena Rozga i Feđa Aaron Bučić

Ovaj poseban nakit izradio je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Vještini izrađivanja u radionici Elkana podučava i suradnicu, poznatu novinarku Jasminu Kos.

Danijela Martinović s rodieljima Ivankom i Ivanom i Feđa Aaron Bučić
image-132339

Danijela Martinović s rodieljima Ivankom i Ivanom i Feđa Aaron Bučić

Sa zanimanjem su gosti slušali priču kako je baš meteorit postao iskonsko je srce limitirane kolekcije nakita ELKANA ‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’ – naime veliki komad zvjezdane prašine, meteorid sastavljen od metala i kamena gorio je prolazeći kroz zemljinu atmosferu (u toj se fazi naziva meteor) i stigao do površine našeg planeta (kada se naziva meteorit).  Izravno iz Univerzuma – Zemljine orbite ili iz udaljenijeg dijela našeg sunčevog sustava – sletio je na podnožje Himalaja, na području Nepala. Meteorit je središnji dio privjesaka, naušnica i narukvica, obrubljen srebrom i zlatom u mokume izvedbi – japanskoj tehnici obrade metala koja se koristila u izradi japanskih mačeva koje su nazivali ‘dušom samuraja’.

Vjekoslava i Tonči Huljić
image-132340

Vjekoslava i Tonči Huljić

‘U svakom komadiću nakita vidim ples Svemira i Zemlje, i to je ono što ga čini iznimnim. Elegantan i jednostavan – baš kako ja volim – ističe nevjerojatnu snagu  i moćnu poruku koju nakit nosi. Ovaj moj komplet nakita, moj je osobni komadić svemira, moja energija i moja priča,’ rekla je Jelena noseći svoj set nakita od meteorita.

Robert Kurbaša
image-132341

Robert Kurbaša

Domaćin i partner izložbe Mediteranski je institut za istraživanje života. MedILS je mjesto slobode za kreativnost i inovacije, u znanosti, umjetnosti i životu i prirodan je odabir izložbi koja nam donosi svemir u estetskoj formi. Izložba je dio MedILS-ovog programa pod nazivom ‘MedILS Splitu’ kroz koji će oni koji vole Split, znanost i umjetnost zajedno učiti i stvarati pod suncem i zvijezdama.

Mirta Šurjak s kćerkicom, Nada Šurjak, Feđa Aaron Bučić
image-132342

Mirta Šurjak s kćerkicom, Nada Šurjak, Feđa Aaron Bučić

Ivan i Vjekoslava Huljić, Danijela Martinović
image-132343

Ivan i Vjekoslava Huljić, Danijela Martinović

ELKANA

Za umjetničku radionicu Elkana, nikada nije riječ samo o nakitu. Niti samo o umjetnosti. Ono što ih pokreće jest esencija života. U središtu stvaranja su ekskluzivni, iznimno rijetki, moćni materijali – poput meteorita i 2000 godina starih arheoloških nalaza. Putuju svijetom, uče o umjetničkim tehnikama i kulturama, surađuju s majstorima izrade nakita. Rezultat su unikatni, visokokvalitetni ručno rađeni komadi nakita, uvijek u limitiranim edicijama. Bazirani su u Hrvatskoj, ali svijet (i šire) njihova je radionica i izvor inspiracije.

AUTOR – Feđa Aaron Bučić – umjetnik

Istina, Jednostavnost i Ljubav postulati su po kojima živi. Stvara okružen maslinama i svojim umjetničkim radovima u Hrvatskoj. Posljednjih 30 godina živio je i stvarao i u Izraelu, Nepalu i Indiji.

Izrađuje nakit od kamena – od bračkog do dragog – uz plemenite metale, osnova su kojoj se iznova vraća, uz istraživanje drugih materijala. Temelj umijeća stvarao je u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču, Višoj školi za drago kamenje u Amsterdamu i višegodišnjim radom uz majstore zlatare u Splitu, Amsterdamu i Jaipuru. Dugo godina radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu klesarsku terapeutsku radionicu za osobe s posebnim potrebama, te je posebno priznanje dobio za rad u mozaiku.

Jelena Rozga
image-132344

Jelena Rozga

Danijela Martinović
image-132345

Danijela Martinović

Uz ostale radove, osobito se ističe krunica od kamena iz Međugorja koja je darovana papi Ivanu Pavlu II.

Obogatio je katedralu glavnog grada Nepala –  Kathmandu – križem od bračkog kamena s hrvatskim pleterom. Restaurirao je niz sakralnih predmeta i objekata diljem Hrvatske, Indije i Nepala. Izlagao je svoj autorski nakit nizom samostalnih izložbi u zemlji i svijetu.

Piše D.T. Foto Josip Kevrić

About The Author

Related posts