Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Jedinstvene Stilske vježbe ponovo na sceni HNK Split

stilske vježbe2

U nedjelju i ponedjeljak 1. i 2. ožujka s početkom u 19:30 još jednom će na veliku pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izaći Pero Kvrgić i Lela Margitić kao protagonisti najdugovječnije kazališne predstave na svijetu, Stilskih vježbi. Već punih 45 godina, naime, ovo dvoje vrsnih glumaca nastupa u inscenaciji inovativnog teksta Raymonda Queneaua u kojem se jedan te isti jednostavan događaj prepričava u brojnim stilskim varijacijama. Predstava se izvodi u produkciji zagrebačkog kazališta Planet Art

Stilske vježbe je, u režiji Tomislava Radića, premijerno izveo 1968. glumački par Mia Oremović i Pero Kvrgić. U siječnju 1970. žensku ulogu u komadu preuzima Lela Margitić i u tom sastavu predstava svoj scenski život nastavlja do današnjih dana punih 45 godina. Još 2008. godine Stilske vježbe uvrštene su u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istim glumačkim postavom.

Jednu običnu zgodu iz svakodnevnog života Lela Margitić i Pero Kvrgić prepričaju na dvadesetak načina, utjelovljujući isto toliko karaktera kreirajući svojom glumačkom virtuoznošću vrhunsku komediju, burlesku koja mami salve smijeha. Upravo to je glavni ključ u svjetskim razmjerima jedinstvenog uspjeha ove predstave. Prijevod i adaptaciju predstave potpisuju redatelj Tomislav Radić i Tonko Maroević koji su Quenaueve priče iz Pariza s početka 1940-ih transponirali u suvremeni Zagreb.

Izvor: hnk-split.hr Foto Facebook

About The Author

Related posts