Rujan 23, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Je li tračanje stvarno toksično?

friends

Novo istraživanje otkrilo je da u prosjeku dnevno pričamo oko 52 minute o nekome tko nije prisutan. Iako nam se svima čini da je tračanje loša stvar i vrlo toksično, istraživanje otkriva da su ti razgovori većinom čavrljanja u kojima se ne osuđuje.

“Otkrili smo da je velika većina ogovaranja bila neutralna”, kaže autorica istraživanja Megan Robbins, psihologinja sa Sveučilišta California, koja proučava društvene interakcije i kako utječu na ljudsko zdravlje. “Oko tri četvrtine razgovora koji smo čuli u našim uzorcima razgovora nije bilo ni pozitivno ni negativno“, dodaje dalje.

Robbins i njezine kolege analizirali su isječke razgovora ljudi koji su pristali nositi uređaj za snimanje dva do pet dana. Istraživanje je objavljeno u Social Psychological and Personality Science.

“Mi dijelimo tone i tone društvenih informacija”, kaže psiholog Jeremy Cone sa koledža Williams. On nije bio uključen u istraživanje, ali kaže da ga jako fasciniraju nalazi istraživanja jer svi ogovaramo.

Istraživanje je pokazalo zanimljive činjenice: žene i muškarci podjednako ogovaraju. Ekstroverti više tračaju od introverta. Neki dijelovi tih razgovora su posebno zločesti. Oko 15 posto tračeva koje su istraživači analizirali uključuje negativne prosudbe.

Ali čak i negativni tračevi mogu poslužiti svrsi, kao što je više istraživanja otkrilo. “Mislim da tračevi mogu biti pametna stvar”, kaže znanstvenica Elena Martinescu. “To omogućuje ljudima da prate što se događa i stvaraju društvene saveze s drugim ljudima”, kaže Martinescu.

Ponekad može izazvati sukobe i naštetiti ljudima. No znanstvenici kažu da smo zbog evolucije spremni za ogovaranje jer nam može pružiti informacije koje koristimo kako bismo se zaštitili. Istraživanja su pokazala da tračevi mogu pomoći u izgradnji grupne kohezije i suradnje.

“Kada ogovarate možete pratiti tko pridonosi skupini i tko je sebičan”, objašnjava Martinescu. Razmjenjujući te informacije, možete isključiti članove grupe. “Otkrili smo da negativni tračevi mogu ‘natjerati’ ljude da poprave svoje ponašanje zbog kojeg su dobili kritike”, kaže Martinescu. Na primjer, ako netko kasni na posao može se popraviti nakon što čuje ogovaranje.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts