Kolovoz 24, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Iznimno značajna prva suradnja HNK Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igara

hnk ivana pl. zajca press

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama realizirat će predstavu „Michelangelo Buonarrotti”, dramu Miroslava Krleže. Predstava će u režiji Sebastijana Horvata biti premijerno izvedena 27. srpnja na Lokrumu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Intendant riječkog Kazališta Marin Blažević istaknuo je kako se radi o izrazito značajnoj suradnji u produkcijskom i umjetničkom smislu.
Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je pak kako  koprodukcijski model postaje važan uzus u hrvatskoj kazališnoj politici i strategiji, ne samo zbog dijeljenja iskustava i znanja, širih umjetničkih angažmana, nego i zbog ekonomičnosti i isplativnosti. Važna je za oba grada, i za Rijeku, i za Dubrovnik, a za umjetnike je izazov i pomicanje granica.

hnk ivana pl. zajca press
image-128743

„Na festivalu se predstave prikažu pet puta, a želja nam je  s ovom predstavom obići i druga Kazališta i gradove, tako da ona uistinu zaživi, što do sada nije bio slučaj”, kazala je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik za dramski program, kazališni redatelj Saša Božić kazao je kako se Krležin „Michelangelo“, ekspresionistička drama o odnosu umjetnika i moći, izvodi prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama.

hnk ivana pl. zajca press
image-128744

Probe za predstavu počinju u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a međunarodnu autorsku ekipu uz redatelja Sebastijana Horvata čine i dramaturg te autor adaptacije Milan Marković, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, autorica glazbe je Karmina Šilec, suradnica za pokret je Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Dean Krivačić, Nikola Nedić, Edi Ćelić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a igrat će i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh), te u glavnoj ulozi Rakan Rushaidat (Zagrebačko kazalište mladih). U predstavi će sudjelovati i festivalski zbor DLJI, a u izvedbama u Rijeci zbor Opere riječkog „Zajca“.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

 

About The Author

Related posts