Kolovoz 14, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Imate višak kilograma? Evo konačno jedne dobre vijesti za vas

višak kilograma

Prekomjerna tjelesna težina smanjuje rizik od razvoja demencije, pokazalo je znanstveno istraživanje koje prenosi BBC.

Znanstvenici priznaju da su bili iznenađeni rezultatima jednog od najvećih i najprecizinijih ispitivanja odnosa težine i demencije jer su u suprotnosti s važećim zdravstvenim preporukama.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo dva milijuna Britanaca, a prema rezultatima objavljenima u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology pothranjene osobe izložene su najvećem riziku razvoja demencije.

Udruge za borbu protiv demencije i dalje preporučuju prestanak pušenja, vježbanje i uravnoteženu prehranu.

Demencija je jedan od najtežih zdravstvenih problema modernog doba i očekuje se da će broj osoba oboljelih od demencije porasti na 135 milijuna do 2050.

Za demenciju nema lijeka, a glavna je preporuka bila održavanje zdravog životnog stila.

Tim znanstvenika iz londonske škole za higijenu i tropsku medicinu analizirao je zdravstvene kartone gotovo dva milijuna ljudi prosječno starih 55 godina i pratili ih idućih dvadesetak godina.

Prema njihovim najkonzervativnijim izračunima, pothranjene osobe imale su 39 posto veći rizik razvoja demencije u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine.

Kod osoba s prekomjernom težinom rizik razvoja demencije bio je smanjen za 18 posto, a kod pretilih čak 24 posto manji.

“Da, to je iznenađujuće”, kazao je voditelj istraživanja Nawab Qizilbash.

Kontroverzna strana ovih rezultata je da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretile imaju manji rizik za demenciju od osoba sa zdravim indeksom tjelesne mase, kazao je Qizilbash.

Znanstvenici za ovu pojavu nemaju objašnjenja, a među idejama kojima se pokušava objasniti jest fenomen da od manjka vitamina D i E, za koje se vjeruje da pridonose demenciji, prije pate osobe koje manje jedu.

“Ne možete se okrenuti i otići vjerujući da je OK imati prekomjernu tjelesnu težinu. Čak i ako postoji zaštitni učinak možda nećete živjeti dovoljno dugo da se njime okoristite”, kaže dr. Qizilbash.

Srčane bolesti, moždani udar, šećerna bolest i neke vrste raka povezani su s prekomjernom tjelesnom težinom.
Izvor: slobodnadalmacija.hr

About The Author

Related posts