Kolovoz 11, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Hrvatski sportaši i građani tjelovježbom otvorili Europski tjedan borbe protiv raka

DOMAGOJ PAVLOVIC, DAMIR ELJUGA I TIN KONTREC

Uspješni hrvatski sportaši i brojni građani javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka otvorili su Europski tjedan borbe protiv raka koji se od 25. do 31. svibnja održava diljem europskih država. Rukometaši RK Zagreb Domagoj Pavlović i Tin Kontrec, vaterpolo legenda Dubravko Šimenc, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dinka Nakić zajedno s građanima istrčali su simboličnih 12 minuta koje označavaju 12 ključnih načina prevencije ove opake bolesti, a koje naglašava Europski kodeks protiv raka. Zajedničkom tjelovježbom i druženjem na svježem zraku pod vodstvom kineziologa i cijenjenog fitness trenera Marija Valentića, Hrvatska je poslala poruku o važnoj ulozi tjelesne aktivnosti u sprečavanju bolesti koja svakodnevno uzima brojne ljudske živote.

Dubravko Šimenc
image-95741

Dubravko Šimenc

“Uvijek mi je zadovoljstvo odazvati se ovakvim događajima koji promoviraju zdravlje i aktivnost te prevenciju raznih bolesti pa tako i raka. Vjerujem da će ova javnozdravstvena akcija podići svijest o važnosti prevencije raka i donijeti pozitivan rezultat smanjivanjem broja oboljelih od ove bolesti.” – izjavio je kineziolog Mario Valentić.

Dubravko Šimenc, Mario Valentić, Domagoj Pavlović i Tin Kontrec
image-95742

Dubravko Šimenc, Mario Valentić, Domagoj Pavlović i Tin Kontrec

Hrvatska je prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer čiji je cilj kroz 2017. godinu u svim državama Europe naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

 

Dinka Nakić i Mario Valentić
image-95743

Dinka Nakić i Mario Valentić

“Kroz 12 minuta kretanja simbolično smo usmjerili pažnju na 12 točki Kodeksa, a i na individualnu razinu fizičke aktivnosti. Mnogima od prisutnih upravo je tih 12 minuta dovoljno za izmjeriti razinu fizičke spremnosti- to je bit Kodeksa: pogledati svoj život iz druge perspektive kako bismo ga što dulje i zdravije živjeli”izjavila je ambasadorica Hrvatske lige protiv raka u Europskoj ligi protiv raka Helena Vučković.

 

Helena Vučković i Damir Eljuga
image-95744

Helena Vučković i Damir Eljuga

Europski kodeks protiv raka naglašava :

 

 1. Nemojte pušiti.
 2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni.
 5. Hranite se zdravo.
 6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
 9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
 10. Dojite svoje dijete.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

12 MINUTA KRETANJA PROTIV RAKA 2
image-95745

12 MINUTA KRETANJA PROTIV RAKA 3
image-95746

12 MINUTA KRETANJA PROTIV RAKA
image-95747

Zahvaljujem svim sudionicima koji su se odazvali na ovu javnozdravstvenu akciju. Ovime je poslana važna poruka o važnosti prevencije raka i ukoliko će se barem dio ljudi pridržavati 12 stavki Europskog kodeksa protiv raka, znači da smo uspjeli.“ – zaključio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Piše D.T. Foto Marija Gašparović

About The Author

Related posts