Srpanj 19, 2018

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Hrvatski filmovi nagrađeni na Filmskom festivalu u Herceg Novom

unnamed

Na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, koji se od 1. do 7. kolovoza održao u Herceg Novom, Goranu Nevia Marasovića dodjeljena je Nagrada Živko Nikolić za najbolji film, a Hana Jušić je za Ne gledaj mi u pijat nagrađena Zlatnom mimozom za režiju.

Osim toga Zlatna mimoza za mušku ulogu pripala je glumačkom ansamblu filma Muškarci ne plaču, koji je nastao kao manjinska hrvatska koprodukcija.

i2nsx3n8eqe43v1i8dpv35b3zfc
image-103494

Dugometražni igrani film Goran Nevia Marasovića prikazan je u sklopu programa ‘Kino Orjen’ koji daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tijekom prošlogodišnje produkcije. Nagrada Živko Nikolić, ujedno i najvažnija nagrada festivala, dodjeljuje se najhrabrijem i najuzbudljivijem filmu programa, a Goran je prema ocjeni žirija ‘rijedak i poseban u kinematografijama regije. On smjelo zaobilazi ustaljeni povijesni – politički – ideološki okvir u kojem nastaju ovdašnji filmovi, te je primjer hrabrog žanrovsko/stilskog iskoraka, ukazujući na smjer u kojem bi u budućnosti mogli nastati neki novi, svježi i drugačiji filmovi s ovih prostora‘, navodi se u obrazloženju. Ove godine o najboljem filmu programa odlučivao je žiri u sastavu Đorđe Milosavljević (predsjednik žirija), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.

pl64p5vvern8mthxsg4z54hp2ho
image-103495

Debitantski dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Herceg Novom, a Zlatna mimoza za režiju Hani Jušić je pripala zbog ‘suverene i suptilne orkestracije svih stvaralačkih sastavnica tog dirljivog filma‘. Žiri je odluku donio u sastavu Milcho Manchevski (predsjednik žirija), Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

Oba naslova, koja su nastala uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, iza sebe imaju mnogobrojna priznanja i prikazivanja na festivalima diljem svijeta.

Osim toga isti je žiri Zlatnu mimozu za mušku ulogu dodijelio glumačkom ansamblu filma Muškarci ne plaču (Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo i Boris Ler) jer su donijeli ‘uvjerljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu i jer su utjelovljenje posebne glumačke sinergije regionalnih glumaca‘. Riječ je o debitantskom igranom filmu bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića, koji prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Scenarij potpisuju Alen Drljević i Zoran Solomun. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a hrvatski koproducent filma je Produkcija Živa.

Dodajmo kako su se na festivalu prikazali i dugometražni igrani filmovi Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, manjinska hrvatska koprodukcija Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije) te kratkometražni fimovi Pino Josipa LukićaFabijan Lovre MrđenaTanja Jasne NanutSrami se Darie Blažević i Terarij Hane Jušić.

Piše D.T. Foto HAVC

About The Author

Related posts