Lipanj 07, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Hrvatski filmovi i filmaši na 29. Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu

Cottbus Film Festival_SBP

Na ovogodišnjem izdanju Cottbus Film Festivala prikazuje se devet hrvatskih filmova u raznim sekcijama te dvije epizode serijala Betonski spavači. Osim toga, u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavit će se dugometražni projekt Dubravke Turić, Tragovi. Festival koji je posvećen istočnoeuropskoj kinematografiji održava se od 5 do 10. listopada.

Dugometražni igrani film Ognjena Sviličića Glas bit će prikazan u sklopu Natjecateljskog programa igranog filma 29. izdanja Festivala istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, kao i dvije manjinske hrvatske koprodukcije: Reži redatelja Koste Đorđevića i scenarista Dragana Nikolića, koji je srpsko-hrvatska koprodukcija (hrvatski producent je Ivana Marinić Kragić, Marinis Media) te Agina kuća, debitantski dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj za čiju je produkciju zadužena kuća n’Art Creative Studio s Kosova, a za koprodukciju kuće iz Francuske, Hrvatske i Albanije (hrvatski koproducent je Woof Films).

U natjecateljskom programu posvećenom filmovima za mlade je dugometražni igrani film Sin Ines Tanović nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), koji je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar.

Hrvatski dugometražni filmovi Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine te Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević uvršteni su u sekciju Spectrum, posvećenoj ‘provokativnim, radikalnim i iskrenim’ filmovima.

Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića uvršten je u sekciju namijenjenu filmovima za djecu.

U sklopu Cottbus Film Festivala, održat će se i fokus-program posvećen recentnoj crnogorskoj kinematografiji, a među odabranim naslovima je i hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Grudi redateljice Marije Perović (hrvatska koproducentica je Sanja Šamanović, Mitropa).

U sekciji imena Arhitektonska baština (Architectural Heritage) prikazat će se srednjometražni dokumentarni film Ivana RamljakaDom boraca, kao i dvije epizode iz serijala Betonski spavačiSocijalizam susreće kapitalizam i Grad koji je bio premoderan. Scenarij za epizode potpisuju Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, a za HRT ih je producirala kuća Hulahop.

Osim toga, na koprodukcijskom sajmu Connecting Cottbus, kroz pitching sekciju cocoPitch predstavit će se dugometražni projekt Tragovi redateljice Dubravke Turić i producentice Ire Cecić (Kinorama). Osim Turić, scenarij za projekt potpisuje i Danijel Žeželj. Razvoj scenarija i proizvodnje projekta sufinancirao je Hrvatski audiovizualni centar. Na cocoPitchu ove godine sudjeluje 13 projekata iz 14 zemalja Istočne Europe, a popis svih projekata možete pogledati ovdje. Koprodukcijski sajam se u Cottbusu održava od 6. do 8. listopada.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Na festivalu se dodjeljuje 18 nagrada, a više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala.

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts