Svibanj 31, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Hrvatska povijest od „stoljeća sedmog“ do danas u dosad najraskošnijem izdanju

Sonja Kovač photo (4)

Hrvoje Kekez pravi je povijesni velemajstor, a svoje bogato i raznoliko znanje redovito pretoči u knjige enciklopedijske važnosti. Hrvatska povijest iz godine u godinu posljednja je knjiga na kojoj je Kekez radio, kako autor kaže, cijeloga života. Na promociji u zagrebačkoj knjižari Znanje, osim autora Hrvoja Kekeza, govorili su i urednik Vid Jakša Opačić te povjesničar Tomislav Anić.

 

Znanje i vještine Hrvoja Kekeza prvi je prepoznao urednik u Mozaiku knjiga Vid Jakša Opačić, koji je na predstavljanju rekao kako je već dugo razmišljao o tome da napravi knjigu koja će predstaviti bogatu i raznoliku hrvatsku povijest. „Iako kao urednik surađujem s velikim brojem vrhunskih povjesničara, Hrvoje Kekez bio je logičan izbor. Imao sam samo jedan strah, a to je hoće li se Kekez stići posvetiti ovom naslovu s obzirom na brojne svakodnevne aktivnosti, jer rokovi i opseg posla često ne idu ruku pod ruku“, dodao je Opačić.

Sonja Kovač photo (3)
image-174751

 

Sinergija autora i urednika najvažnija je prilikom stvaranja ovakvih monografija, smatra urednik knjige, a govoreći detaljnije o knjizi dodaje: „Hrvatska povijest iz godine u godinu donosi sve značajne trenutke iz bogate hrvatske prošlosti, od prijelomnih bitaka i odluka koje su odredile sudbinu hrvatskoga državnog prostora, preko znamenitih ljudi koji su stoljećima gradili prepoznatljivu hrvatsku kulturu do vrhunskih dostignuća naših umjetnika, sportaša i znanstvenika.“

 

Autor Hrvoje Kekez nije skrivao da se prilikom detaljnijeg istraživanja susreo s mnogo prepreka koje je morao savladati da čitateljima predstavi jedinstven i prije svega istinit prikaz povijesti razvoja Hrvatske. Ovaj diplomirani povjesničar i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s najviše je ljubavi pisao i istraživao srednjovjekovnu povijest Hrvata. „Moram priznati da sam ranije događaje mnogo detaljnije opisivao – primjerice, dolazak Hrvata na današnje prostore − a kako sam se približavao vremenu moderne i samostalne Hrvatske, bilo je sve više prijelomnih događaja kojima nisam mogao posvetiti jednaku količinu pozadinskih priča kako bih ih svakom čitatelju još više približio“, dodao je Kekez.

Sonja Kovač photo (1)
image-174752

U ovoj su knjizi događaji iz hrvatske povijesti stavljeni u kontekst šire europske i svjetske povijesti, pa se na dnu svake stranice nalazi lenta vremena s crticama uglavnom iz svjetske povijesti. Hrvatska povijest iz godine u godinu odličan je izbor za sve ljubitelje povijesti i one koji će to tek postati jer su svi važni događaji iz hrvatske povijesti, od doseljenja Hrvata do zbivanja današnjih dana, kronološki poredani i objašnjeni razumljivim jezikom.

 

Na promociji u knjižari Znanje govorio je i povjesničar Tomislav Anić, koji smatra da se autor našao pred teškim i zahtjevnim poslom, kojeg je unatoč tome odradio na besprijekoran način. Kao povijesni stručnjak, Anić ističe da ova knjiga nema granice kod publike, već da u njezinim čarima i znanjima mogu uživati svi jer je pisana tekstom koji je pristupačan svima.

Svi su se sudionici složili da dodatnu vrijednost knjizi daju ilustracije zbog kojih su se urednik i grafička urednica obratili brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu. Ipak, višemjesečni se trud itekako isplatio, pa ova bogato ilustrirana knjiga sadrži više od 700 kvalitetnih arhivskih i suvremenih fotografija, umjetničkih djela, starih razglednica i karata.

 

Piše L.A Foto Sonja Kovač

 

About The Author

Related posts