Travanj 08, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Hollywood i Broadway na sceni riječkog kazališta: mjuzikl Sunset Boulevard prvi put u Hrvatskoj!

sunset boulevard foto Dražen Šokčević

Mjuzikl „Sunset Boulevard” u HNK Ivana pl. Zajca imat će dvije premijere, u petak 8. i subotu 9. veljače u 19 sati, s dvije različite podjele. U petak su u glavnim ulogama Olivera Baljak kao Norma Desmond, Nikola Nedić kao Joe Gillis dok će u ulozi Betty nastupiti Leonora Surian Popov koja već dan kasnije preuzima ulogu Norme Desmond uz Damira Kedžu u ulozi Joea i Elenu Brumini kao Betty.

Mjuzikl je već dugo želja publike riječkog HNK Ivana pl. Zajca na čijoj se velikoj zlatnoj sceni postavlja kultni svjetski naslov s engleskog West Enda i američkog Broadwaya.

sunset boulevard foto Dražen Šokčević
image-154195

Ideja da to bude baš „Sunset Boulevard” genijalnog Andrewa Lloyda Webbera potekla je od maestra Igora Vlajnića koji je tekst preveo i prepjevao na hrvatski jezik. Mjuzikl je nastao u suradnji svih umjetničkih ansambala „Zajca“ Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta, s oko 150 sudionika, u režiji Renate Carole Gatice i koreografiji Tihane Strmečki.

sunset boulevard foto Dražen Šokčević
image-154196

Kako je kazao Igor Vlajnić „riječ je o mjuziklu jednog od najvećih skladatelja tog žanra koji se proslavio gotovo svakim svojim djelom. ‘Sunset Boulevard’ od samih je početaka na Broadwayu postigao veliki uspjeh. Ovaj mjuzikl ima veliku i snažnu dramsku komponentu. Naša je ideja bila makismalno iskoristiti snage umjetničkih ansambala Kazališta i mislim da smo uspjeli izvući najbolje iz svih. Uložili smo puno vremena i truda, osjeća se veliko uzbuđenje. Drago mi je što ćemo našoj publici pružiti ono što im nedostaje. Nadam se da će svi osjetiti ovu našu timsku energiju”.

sunset boulevard foto Dražen Šokčević
image-154197

Redateljica mjuzikla i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica istaknula je kako se kroz „Sunset Boulevard” potenciraju sve specifične vrline svakog od ansambala. „Mjuzikl u riječkom Kazalištu je biser! To je mjuzikl visokokvalitetne dramske radnje. Svaki glumac i svaki redatelj može samo sanjati o onome što sve ovaj mjuzikl nudi – veliki raspon emocija i mogućnosti. Imate prave životne situacije, od poljupca, plača, šamara pa do ubojstva. A mjuzikl postavlja i važna pitanja za one koji u predstavi traže dublja značenja, a ne samo zabavu. Kako nas društvo tretira kada postanemo stari i neprivlačni? Svi su bili u dilemama vjeruju li u ono što rade, imaju li strast za to što rade ili su tu samo zbog novca, žele li raditi posao koji ih ispunjava, živjeti s osobom koja ih usrećuje itd. Dakle, u takvom glamuroznom, sjajnom holivudskom ozračju ima mjesta i mnogim univerzalnim pitanjima pa svi mogu naći nešto za sebe”, kazala je redateljica Renata Carola Gatica.

sunset boulevard foto Dražen Šokčević
image-154198

Za spektakularnu koreografiju zaslužna je Tihana Strmečki: „Šteta bi bilo propustiti priliku dramski mjuzikl nadopuniti virtuoznošću baleta. Ansambl baleta je vrhunski, dižu cijeli projekt na novu razinu, sjajno su se stopili u snažno dramski mjuzikl zahtjevnih zadataka.“

U ulozi Joea Gillisa izmijenjivat će se tri riječka dečka, osim Nikole Nedića i Marka Fortunata, i Damir Kedžo: „Sudjelovanje u ovom mjuziklu znači mi iznimno puno. Pjevanje sam usvojio, ali gluma mi je izazov i tu se dajem maksimalno. Ovo je moj sedmi mjuzikl, ali po svemu najzahtjevniji. Nemam predaha, na sceni sam cijelo vrijeme, zaista je za mene ovo najveći izazov do sada”, kazao je Kedžo.

sunset boulevard foto Dražen Šokčević
image-154199

U ulozi velike glumice Norme Desmond je Olivera Baljak: „Uloga Norme Desmond posebno je zahtjevna, traži izrazitu glumačku i pjevačku vještinu, dugo sam radila na impostiranju glasa jer Norma traži i dubine i visine. Zahvalna sam svima”.

Glumica Talijanske drame Leonora Surian Popov igrat će u dvjema velikim ulogama, kao Norma Desmond i kao Betty Schaefer na što se osvrnula riječima: „Mjuzikl od mene traži svestranost. Sreća je i čast što igram dvije različite uloge. Kao glumici veliki je izazov igrati i po godinama i po karakteru posve različite likove. Imam sjajne partnere na sceni i uz njih je sve lakše”.

Reprize mjuzikla „Sunset Boulevard” su 11., 12., 26., 27. i 28. veljače u 19 sati.

Piše D.T. Foto Dražen Šokčević

 

About The Author

Related posts