Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

HNK najavio novu sezonu! Što ćemo gledati?

2

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u utorak, 26. svibanja, pred brojnim predstavnicima novina, radija i televizije, intendantica Dubravka Vrgoč, uz ravnatelje Opere, Drame i Baleta, te goste, redatelja Bobu Jelčića, dramatičarku Tenu Štivičić i suradnika Srećka Horvata, najavila je iduću kazališnu sezonu najveće nacionalne kuće u zemlji. Dubravka Vrgoč se u svom obraćanju medijima osvrnula i na proteklu, uspješnu sezonu rekavši da je došla na čelo HNK s programom koji je temeljen na povezivanju zagrebačke nacionalne kuće s europskim srodnim institucijama, te s repertoarom koji ujednačeno prezentira suvremena djela i klasiku uz nove iskorake poput Filozofskog teatra, međunarodnih koprodukcija, gostovanja u regiji i u Europi, s naglaskom na stvaranju novih generacija publike. Pozdravljajući prisutne, naglasila je kako je riječ „o svečanom trenutku razotkrivanja iduće sezone, koje je uvijek uzbudljivo, a ovogodišnji upis pretplatnika započet će 8. i trajati do 27.lipnja,a drugi dio upisa započinje 1. rujna i traje do 3. listopada 2015. godine.“ Isto tako je istaknula i akciju HNK u vašem kvartu koja je započela 16. svibnja i trajat će do 20. lipnja, te završnu svečanost u povodu zatvaranja sezone 29. lipnja na Trgu maršala Tita, dodjelom nagrada HNK i svečanim koncertom u zgradi u večernjim satima.

„U protekloj sezoni bavili smo se vremenima prije, za vrijeme i poslije 1. svjetskoga rata, senzibilitetom prošlog stoljeća i onime koliko je nas to vrijeme odredilo. U idućoj sezoni naglasak je na zajedničkim pričama koje dijelimo, u ovom, sadašnjem vremenu,u ovome gradu, tranziciji, koja više nije proces, nego stanje i lokalnim temama koje ujedno postaju i europske. Naš rad je postao zanimljiv kazališnoj Europi, a s Filozofskim teatrom smo uveli novu publiku u HNK za koju vjerujemo da će postati i redovna kazališna publika.“

Operne premijere i reprize predstavio je ravnatelj, maestro Nikša Bareza. Repertoar će se bazirati na prezentiranju velikih imena operne umjetnosti sa značajnim djelima, a prva premijera bit će veliko Verdijevo djelo na francuskom jeziku pod naslovom Sicilijanske večernje, djelo na kojem je radio dvije godine i koje predstavlja iskorak i unutar dramaturgije i načina tretiranja cijelog izvođačkog ansambla. Meastro Bareza je naglasio da će i dalje njegovati visoke umjetničke kriterije, te će uz Verdija na repertoaru biti djela Puccinija (Manon Lescaut), Mozarta (Figarov pir), uz suradnju s Muzičkom akademijom čiji će studenti izvesti na sceni HNK Händelovu operu Agrippina, te projekt Opera za tri groša (Brecht/Weill) u režiji Pascala Ramberta uz sudjelovanje članova Drame HNK. I u novoj sezoni će se nastaviti s prigodnim koncertima koji su postigli uspjeh izazvavši velik interes publike.

20
image-22302

Dramski repertoar je predstavio ravnatelj Drame Ivica Buljan, naglašavajući kako je „i dramski repertaor uvjetovan fizičkim ograničenjima jedne pozornice. Ono čime se rukovodimo u promišljanju programa je ravnoteža između tradicije i suvremenih stremljenja u dramskom pisanju, režiranju i glumi.“ Najavio je novu predstavu Bobe Jelčića Na kraju tjedna, veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju redatelja Pippa Delbona pod naslovom Evanđelje (zajednički projekt Drame, Opere i Baleta HNK), diptih Josipa Kosora (Žena/Nepobjediva lađa) u režiji Paola Magellija kojim se Kosorov ekspresionistički opus izvlači u novom svjetlu i tako se otimaju zaboravu vrhunci hrvatske dramske literature. Buljan će režirati višestruko nagrađivan tekst Tene Štivičić Tri zime koji je praizvedbu doživio u National Theatreu u Londonu, riječ je o sagi koja prati sudbine jedne zagrebačke obitelji na podlozi političkih previranja u XX. i početkom XXI. stoljeća. Drama će se predstaviti i s najnovijim kazališnim komadom, “bulevarom larsvontrierovske melankolije” čuvene francuske dramatičarke Yasmine Reze Bella figura, a u režiji višestruko nagrađivanoga Borisa Liješevića.
17
image-22303

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, je predstavio tri baletne premijere: Modrobradi, autorski rad Staše Zurovca sa skladateljem Marjanom Nećakom, Romeo i Julija Prokofjeva u koreografiji gosta iz Francuske, čuvenoga Patricea Barta, te Petra Pana Bruna Bjelinskog u koreografiji Giorgia Madie iz Italije. Zadnji naslov bit će premijerno prikazan u ambijentu parka Maksimir čime kazalište podcrtava želju za izlaskom u urbane prostore, i tako se približi što široj publici. Jakovina je naglasio predanost i vrhunski angažman cijeloga Baleta koji će i dalje njegovati klasičan i neomodernistički program.
3
image-22304

Potom se prisutnima obratio redatelj Bobo Jelčić koji je naglasio s kolikim uzbuđenjem prvi put priprema djelo za veliku pozornicu s tematikom iz suvremenoga života hrvatskog srednjeg sloja, rascijepljenog između želje za promjenama, i nemogućnostima da ih realizira. Dramatičarka Tena Štivičić istaknula je kako je HNK prirodna pozornica za izvođenje njezinog teksta Tri zime, u njemu se odigrava i jedan važan prizor.
11
image-22305

Srećko Horvat je najavio nove, intelektualno provokativne i atraktivne goste Filozofskog teatra od Alaina Badioua, Vanesse Redgrave do Tarika Alija, te proširenje programa na teatre u velikim europskim gradovima do onih u regiji, te još tješnje povezivanje s kazališnim programom za koji će tekstove pisati pozvani filozofi.
6
image-22306

Intendantica je zaključila kako je jedan dio duga HNK vraćen uz napomenu da se iduće godine obilježava 125. godišnjica zgrade HNK. Izrazila je nadu da će se za nekoliko godina sagraditi još jedna zgrada, toliko neophodna zagrebačkoj nacionalnoj kući.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts