Svibanj 27, 2018

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Grad daruje izvedbu ”Ere s onoga svijeta” Zagrepčanima i njihovim gostima

Erosvecana-700x467

U povodu Dana državnosti  Grad Zagreb daruje svojim građanima i mnogobrojnim gostima grada izvedbu opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, koja će biti održana 25. lipnja u 21 sat  na otvorenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

Izvedbom opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića bit će otvorena manifestacija Zagreb Classic.

U izvedbi će sudjelovati  Siniša Štork (Gazda Marko), Sofia Ameli Gojić (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Mića-Ero),  Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče), Neven Mrzlečki (Momče) te solisti Baleta HNK u Zagrebu uz zbor i orkestar Opere HNK u Zagrebu.

U predstavi će sudjelovati  i konji koji su vlasništvo ustanove Upravljanje sportskim objektima – P.J. Otvoreni objekti – Hipodrom.

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo i ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, jer prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkome načinu života, koji zahvaljujući glazbi prožetoj etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.

Izvor/Foto: HNK

About The Author

Related posts