Rujan 21, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Glumica” u režiji Pascala Ramberta nova dramska premijera u HNK

Pascal Rambert hnk

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 1. veljače održat će se premijera predstave Glumica. Predstava nastaje prema tekstu cijenjenoga francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta kojem će to biti prva režija u hrvatskoj središnjoj kazališnoj kući.

Drama se igra u prijevodu Zlatka Wurzberga. Uz tekst i režiju, Pascal Rambert potpisuje i scenografiju, dramaturginja je Sanja Ivić, kostimografkinja Anaïs Romand, a oblikovatelj svjetla Thierry Morin.

Glumica je Rambertova posveta kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju. Komad priziva glumce iz slavnoga Moskovskoga hudožestvenog akademskog teatra. To je priča o velikoj divi ruskoga teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti. Uz bolničku postelju  izmjenjuju se ljudi iz njezina osobnog i profesionalnog života. Kolege iz kazališta, prijatelji, njezina djeca, sestra, roditelji, ljubavnici, njezin muž, svi joj dolaze u posjet, svatko sa svojim životnim ili umjetničkim problemom. Soba u kojoj leži pretrpana je buketima cvijeća kao izrazom apsolutne ljubavi.

Posrijedi je izvrsna melodrama ruskog ugođaja, s mnogo suza i cvijeća, iskaza o kazalištu i životu, obožavanju glumaca i kultu umjetnosti. Veliku divu glumi  Alma Prica, a uz nju sjajan ansambl koji čine Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Luca Anić i Tesa Litvan.

Pascal Rambert (Nica, 1962.) sa sedamnaest godina osniva kazališnu skupinu, poslije studira filozofiju, a 1982. utemeljuje novu kazališnu skupinu izvodeći Büchnerova djela. Godine 1984. piše i režira svoj prvi kazališni komad pod naslovom Kreveti. U idućim godinama intenzivno piše i režira po cijeloj Francuskoj, SAD-u, Siriji, Japanu, Kini, Egiptu, Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj… Kazališni komadi Pascala Ramberta postavljani su širom svijeta, dok su njegovi brojni dramski tekstovi prevedeni na ruski, engleski, talijanski, njemački, kineski, hrvatski, japanski, slovenski, portugalski i španjolski.

Osim režijom, bavi se koreografijom i filmom. Godine 2012. uručena mu je nagrada Društva kritičara za najbolju novu dramu na francuskom jeziku, francusko ga je Ministarstvo kulture 2013. imenovalo Vitezom reda umjetnosti i književnosti, a godine 2016. dobio je nagradu Francuske akademije za svekoliki opus na području kazališta. Trenutno piše dramu Architecture koja će biti prikazana na ovogodišnjemu Festivalu u Avignonu.

Izvor/Foto HNK

About The Author

Related posts