Srpanj 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Genijalci u ludnici – praizvedba crnohumorne drame U… bolje sutra

Drama u bolje sutra na sceni 55 HNK Split

U… bolje sutra, crnohumorna drama Branka Ružića u produkciji Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će praizvedena na Sceni 55 HNK Split u subotu 11. travnja. Predstavu režira Mijo Jurišić, a uloge tumače mladi glumci Vanda Boban Jurišić, Goran Marković, Marko Petrić, Stipe Radoja i Monika Vuco.
Pet raznolikih, ali redom tragičnih sudbina povezao je izgubljeni rat s nevidljivim, birokratiziranim sustavom, i njegovim vidljivim, ali do srži korumpiranim predstavnicima, tzv. “finim ljudima”. Nakon okršajâ, junaci Ružićeve drame završavaju u mentalnoj instituciji. Ili, kako autori kažu: „Radnja priče smještena je u pravu ludnicu, a to što ona podsjeća na standardni život sasvim je normalna posttranzicijska okolnost„ Kroz predstavu se provlače osobne priče junaka kroz koje objašnjavaju njihove živote i razloge zbog kojih se nalaze u ludnici. Sve je praćeno songovima u izvedbi glumaca. No, kroz predstavu se provlači još jedna dramaturška nit, ona o osobnoj muci glumaca koji na scenu postavljaju napisani dramski predložak s tematikom koja ih se duboko tiče. Odnosno, po riječima Mije Jurišića „možda je katastrofalna sama pomisao da ovakva tema može biti obrađena ‘samo’ glumački. Tekst i tema cijelo vrijeme traže cijele nas, a to znači da istodobno ‘moramo biti’ glumci, režiseri, pisci, a opet, ni trenutka ne zaboravljajući da smo upravo ‘svi mi’ ta ‘skupina genijalaca’ osuđena da baulja između katarze i katastrofe“.
Branko Ružić rođen je u Splitu 1973. Zadnjih nekoliko godina živi i radi na relaciji London – Split. Edukaciju vezanu za dramsko pismo stekao je uglavnom u inozemnim radionicama. Scenarist dva dugometražna igrana filma. Osvojio je nagradu Ars Septima za najbolji scenarij, a kao scenarist radio na osam domaćih, te tri inozemne serije.
U teatru piše za odrasle i djecu, a pojavljuje se i kao dramaturg, najčešće u Gradskom kazalištu mladih Split te Gradskom kazalištu lutaka, Split. Dobitnik je više nagrada za drame, kao i stipendije Adris grupe za dramu Što mi može virus? Radio kao asistent redatelja i konsekutivni prevoditelj. Stalni suradnik Radio Zagreba – dramski program, gdje mu je objavljeno više originalnih radova i adaptacija. Uređivao političke emisije na lokalnoj televiziji, pisao priloge u vanjsko-političkim radio emisijama. Do sada je napisao drame: Braća Grimm i princeza Luise, Odron, Ponašanje u prometu, Što mi može virus / Lucijina priča, U… bolje sutra, The Donor (Oast Theatre-UK) .
Mijo Jurišić rođen 1983. u Brčkom, a Akademiju dramskih umjetnosti završio u Zagrebu. Glumac je splitskog HNK široj publici poznat po nekolicini filmskih uloga: Halimin put (HR / BiH, 2012), Visoka modna napetost (HR, 2013). U HNK Split angažiran je od 2007, a već 2009. zapažen je kao jedan od najnadarenijih mladih glumaca nakon uloge Raskoljnikova u Zločinu i kazni (režija: A. Ogarjov), a trenutno se publika oduševljava njegovom ulogom jednoga od braće Poskok u komediji Ante Tomića Čudo u Poskokovoj dragi. U međuvremenu Jurišić je ostvario još dvadesetak vrijednih glumačkih ostvarenja kako u matičnom kazalištu, tako i u splitskom kazalištu mladih, ali i u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Kazališno druženje s Brankom Ružićem prati ga još od sudjelovanja u predstavi Ponašanje u prometu (2008), pa je U… bolje sutra posve prirodan nastavak njihove suradnje.
Scenografkinja predstave je Vesna Režić, a scensku su skladbu skladali Ana Šabašov i Goran Cetinić Koča. Oblikovatelji svjetla i zvuka su Miroslav Mamić i Željko Mravak.
Predstava traje 70 minuta. Premijerna izvedba na Sceni 55 HNK Split 11. travnja započinje u 20:55, a sljedeće reprizne izvedbe na programu su 13, 14. i 15. travnja, također u 20:55.
Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts