Kolovoz 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

“Gang Of Four” stižu u Tvornicu!

Gang Of Four 2014.

Kultno britansko ime post punk ere Gang Of Four, bend predvođen gitaristom i producentom Andy Gillom, nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture 24. travnja. Koncert je dio turneje na kojem promoviraju album “What Happens Next”, a zagrebačko gostovanje bit će ujedno i jedino u regiji. U Tvornicu kulture Gang Of Four dolazi nakon Pariza, Amsterdama i Berlina.

Novi album “What Happens Next” s deset pjesama napada gitarskim riffovima te jakim bubnjevima i upečatljivim bass linijama. Gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill je na novom albumu okupio drugu postavu koju uz njega čine John Galoer Sterry, karizmatični vokal koji se lako uživi u sve atmosfere, basist Thomas McNiece i Jonny Finnegan na bubnjevima. Album “What Happend Next” donosi i prepoznatljivu političku angažiranost benda, te istražuje ideje identiteta, religije, ideologije u globaliziranom svijetu. Bendu se na albumu priključuju i gosti, od Alison Mosshart iz The Kills, preko njemačkog glazbenika i glumca Herbert Grönemeyera tu je i Robbie Furze iz The Big Pink, kao i japanski gitarist Tomoyasu Hotei koji je surađivao na soundtracku filma Kill Bill. Težak, radikalan i dinamičan novi album predstavlja do sada najodvažniji uradak od kultnog Entertainment!, a okosnica je Gillova nepogrešiva gitara i izazovni tekstovi, ali i istraživanje zvuka u novim smjerovima.

U Zagreb se Gang Of Four vraćaju šest godina nakon nezaboravnog nastupa u punom “Pauku”. No, veza Gang Of Four i Zagreba čvrsta je još od 1981. kada su nakon krcatog Doma sportova ostavili utjecaj na mnoge tadašnje glazbenike s ovih prostora. 80-tih i ranih 90-tih GOF su svojim oštrim tekstovima umotanim u mješavinu punka, rocka, duba i funka među svoje sljedbenike uključili i Michaela Stipea, Fleu (RHCP) i Kurta Cobaina, ali utjecali i na bendove s gitarističke scene kao što su Franz Ferdinand, The Rapture, Bloc Party, Radio 4 i Liars.

Sve je buknulo 1979. prvim singlom “Damaged Goods” s albuma “Entertainment!” kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere, a s albuma se još izdvaja i stvar “At Home He’s A Tourist”. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom “Solid Gold” te EP-jevima “Yellow” i “Another Day / Another Dollar” na kojem se nalazi odličan singl “To Hell With Poverty”. Treće studijski izdanje, “Songs Of The Free” iz 1982. prolazi malo slabije, ali uspjeva izbaciti još jedan važan dio GOF repertoara – “I Love A Man In A Uniform”. Nakon albuma “Hard” 1983. grupa ulazi u nestabilno razdoblje i u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (“Mall” 1991. i “Shrinkwrapped” 1995.). Jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči “Return The Gift” 2005., ali do potpuno novih pjesama trebalo je pričekati još šest sezona kada puštaju album “Content”, dok je aktualan najnoviji “What Happens Next” kojeg će predstaviti u Tvornici.

Ulaznice
Ulaznice su u pretprodaji 120 kn. Na dan koncerta, 24. travnja, za ulaznicu će trebati izdvojiti 140 kn.

Službena prodajna mjesta:
Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
www.entrio.hr
www.eventim.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.
Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts