Svibanj 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Frustracija može biti korisna emocija

ljutnja

Frustracija je vjerojatno jedna od češćih riječi u ovo doba – poslovi se gube, lupaju potresi, morate biti u kući, redovi pred trgovinama zbog korone i, na kraju, morate se gužvati sa svojim “najdražima”.. i da, normalno je da ste frustrirani.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija smatraju kako frustracija i nije tako loša emocija. Naprotiv, čak nam može biti od koristi. Do tog su saznanja došli proučavajući ponašanje vjeverica.

“Otkrili smo univerzalnost emotivnih reakcija među vrstama. Proučavali smo vjeverice jer su one poznate kako vrsta koja reagira u afektu i pokazuje emocije”, kaže voditelj studije dr. Michael Delgado te dodaje kako su došli do zaključka da frustracija tjera vjeverice da pronalaze nove načine za rješavanje problema i pomiču svoje granice.

Znanstvenici su prvo naučili vjeverice da ih u kutiji čeka orah, a potom su im dali tri kutije. U jednu su stavili suho zrno kukuruza umjesto oraha, druga je bila prazna, a treća zaključana.

Vjeverice bi ‘poludjele’ kada u kutiji nije bio orah, a najviše bi ih razbijesnila zaključana kutija. Djelovale su agresivno i neracionalno. Lupale su po kutijama i grizle ih. No, nakon te prve reakcije, smirile bi se i pokušale doći do oraha na neki drugi način.

Autori studije poručuju kako frustracija kod svih vrsta pa tako i kod ljudske može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema.

 

Piše Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts