Svibanj 25, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Film snimljen prema istinitom događaju o dječaku iz Bosne kojeg su othranili vukovi osvojio nagradu u Palm Springsu

ničije dijete istaknuta

Film “Ničije dijete” manjinska srpsko-hrvatska koprodukcija redatelja i scenarista Vuka Ršumovića, osvojio je na 26. Međunarodnom festivalu u Palm Springsu nagradu žirija u selekciji “Novi glasovi, nove vizije”. 

Utemeljen na istinitim događajima, film prati dječaka kojeg su u rano proljeće 1988., duboko u planinama Bosne i Hercegovine, lovci pronašli među vukovima. Ne znaju tko je, pa divlji dječak nasumično dobiva ime Haris, a lokalne vlasti ga po hitnom postupku šalju u centralno sirotište SFRJ u Beogradu.

ničije dijete

Iako su medicinske prognoze loše, učitelj Ilke na sve načine pokušava pomoći dječaku. Prvi znaci napretka su vidljivi kad se Haris veže za drugog dječaka iz sirotišta, Žiku (15). Ali otac dolazi po Žiku i on mora napustiti dom. Haris ponovno ostaje sam. Dok čeka Žiku da ispuni svoje obećanje i vrati se po njega, Haris izgovara prve riječi. Nedugo zatim, polazi u školu, i dodatno se socijalizira.

ničije dijete 2

Nakon što ga je otac otjerao od kuće, Žika se vraća. Ali više ništa nije kao prije. Žika se više ne može vratiti u dom. Nesposoban da se nosi s novonastalom situacijom, Žika se ubija.
1992. godina je. U Bosni i Hercegovini bijesni rat. U dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahtjeva Harisov brzi povratak. Ilke pokušava zadržati Harisa. Krije ga kod sebe u kući, ali policija ga pronalazi i šalje nazad u Bosnu.

ničije dijete 1

Po povratku u Bosnu, Haris nema gdje otići. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koji ga vode sa sobom. Dobiva pušku i odlazi u borbu.

U Palm Springsu odigrana su još tri hrvatska filma: “Kauboji” Tomislava Mršića, “Kosac” Zvonimira Jurića i “Takva su pravila” Ognjena Sviličića.

Piše: M.K. Foto: SBP

About The Author

Related posts