Svibanj 31, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Festival Željezara od 1. do 7. lipnja u Sisku

11143487_622338874536013_2454400289888407663_n

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja 2015. godine na različitim lokacijama grada Siska, a većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima.

Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jest gradu Sisku povratiti status koji je nekada imao – da ponovno postane živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu centralno mjesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i komplementiranje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955.–1980.). Postupno gašenje Željezare u velikoj se mjeri odrazilo na sisačku svakodnevicu i stanovnike koji su gurnuti u ekonomski, socijalni i kulturni razdor, stoga je ista lokacija odabrana i za epicentar zajedničkog rada na revitalizaciji lokalne zajednice.

Program ovogodišnjeg Festivala Željezara jest umjetnički i aktivistički, i rezultat je cjelogodišnje suradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umjetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin. U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska te nekoliko glazbenih izvedbi.

Organizatori i provoditelji festivalskog programa istim žele propitati uloge i mogućnosti kulture, umjetnosti i kreativnosti u planiranju razvoja zajednice grada Siska te održivi razvoj iste realizirati kroz kulturne procese participacije i suradnje. Upravo stoga izuzetno bitan dio programa čini Inkubator Željezara, u organizaciji LAB 852, sastavljen od niza predavanja, otvorenih diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i europskih primjera inkubatora iz Beograda i Nantesa, radionica za djecu, mlade i odrasle, te sasvim posebnog glazbenog inkubatora – European Music Incubator za razvoj karijera mladih glazbenika. European Music Incubator se organizira u okviru manifestacije Rendezvous, festival Francuske u Hrvatskoj. Bečka vokalistica, skladateljica, glazbenica, znanstvenica, performerica i radijska umjetnica Elisabeth Schimana upravo boravi u Sisku gdje u Parku skulptura postavlja svoju zvučnu instalaciju ‘Röhrenklang/Tube-sound/Zvuk’ cijevi koja će se realizirati uz stručnu podršku sisačke galerije Striegel.

10421405_622338517869382_2951731016071633793_n
image-22002

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević (GMK) Festivalu Željezara pridonosi izložbom i programom Zajednički (g)rad – kustoskim i umjetničkim istraživanjem povijesti Željezare Sisak i nedavne prošlosti grada obilježene tranzicijskim i privatizacijskim procesima te rastućom nezaposlenosti. Zajednički (g)rad predstavit će se istraživačkim projektom grupe Archisquad – hitnaArhitektura, javnim intervencijama umjetnika Vladana Jeremića i Rene Rädle, putem suradnje studenata Metalruškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci – Pogled na drugi grad (projekt umjetnica Tonke Maleković i Tanje Vujasinović i udruge PUNKT) te s novim video-radom umjetnika Marka Tadića.

S ciljem jačanja interesa lokalne zajednice u promišljanju novih i kreativnih rješenja u planiranju Siska, festivalski partneri Muzej Kvarta i Kontraakcija na ovogodišnjem izdanju Željezare organiziraju izložbu Re:cap Muzej Kvarta Željezara (2014.) koja će se održati od 16. do 30. svibnja u sisačkoj Galeriji Striegl, a za vrijeme Festivala pozivaju na različite tematske šetnje gradom uz stručno vodstvo. Umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić nastavit će s prošlogodišnjim edukativno-turističkim programom Kulturni stalker u sklopu kojeg će se obilaziti industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njen funkcionalni dio danas u vlasništvu talijanske tvrtke ABS te željezarsko radničko naselja Caprag.

Organizator Festivala Željezara je umjetnička organizacija Nevidljivi Sisak s programskim partnerima Galerijom Miroslav Kraljević, Lab 852, KontraAkcija, umjetnikom Marijanom Crtalićem i kustosicom Natašom Kadin.

Medijski partneri Festivala Željezara su: Arteist, H-Alter, Sisak.Info, Kulturpunkt.hr, Lupiga, Novosti, Radio Sisak, Radio Student, Večernji list, Vizkultura, Zarez

Festival Željezara organizira se uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te uz pomoć poduzetničkog inkubatora PISAK, tvrtki Aplied Ceramics, Sisak stan, ABS, Autopromet Sisak, i građana Siska.

Piše D.T. Foto Facebook/Festival Željezara

About The Author

Related posts