Srpanj 12, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Ekskluzivno – Potpredsjednik Sabora Reiner nazočio ustoličenju japanskog cara Naruhita te se susreo s dužnosnicima Parlamenta i Vlade

Car Naruhito_Željko Reiner

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, boravi dva dana u službenom posjetu Japanu. Naime, tim povodom je jučer, 22. listopada nazočio na svečanosti ustoličenja japanskog cara Naruhita.

 

 

Željko Reiner_Japan_SBP
image-175406

 

 

 

 

 

Svečanosti održanoj u Carskoj palači u Tokiju u organizaciji japanske Vlade prisustvovali su visoki gosti iz više od 180 zemalja. Među ostalima, svečanosti su nazočili princ Charles od Walesa, princ Albert od Monaca, kraljevski parovi Belgije, Nizozemske, Norveške, Španjolske i Švedske, prijestolonasljednici Danske i Saudijske Arabije te predsjednici Brazila, Bugarske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine te  brojni drugi.

 

 

 

 

 

 

 

Željko Reiner_Japan_SBP
image-175407

 

 

Car Naruhito, nakon ceremonije ustoličenja, poručio je prisutnima kako će u svojoj vladavini postupati u skladu s Ustavom svoje zemlje te obavljati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva japanskoga naroda. Nakon ceremonije ustoličenja predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe čestitao je caru Naruhitu i carici Masako te u obraćanju ponovno istaknuo ulogu cara kao simbola države i naroda Japana.

Car Naruhito službeno je preuzeo prijestolje 1. svibnja ove godine nakon abdikacije svojeg oca Akihita.

Željko Reiner_Japan_SBP
image-175408

 

 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nastavku službenog posjeta Japanu susreo se s potpredsjednicima obaju domova Parlamenta Japana, voditeljem Japansko hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana.

 

 

Željko Reiner_Japan_SBP
image-175409

 

 

Na sastanku s potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Japana Hirotakom Akamatsuom potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Japana koji se neprestano razvijaju. Sugovornici su se složili da je politički dijalog između Hrvatske i Japana sve učestaliji, a gospodarska suradnja počiva na vrlo čvrstim temeljima.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Japan imaju veliki potencijal suradnje u području energetike i transporta.

” Voljeli bismo vidjeti japanska ulaganja u projekte od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, poput izgradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, projekta koji ima za cilj osigurati energetske potrebe i povećati sigurnost opskrbe putem novog opskrbnog pravca prirodnog plina za zemlje srednje i jugoistočne Europe ”, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Sabora također je spomenuo snažne potencijale hrvatskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, a posebno je istaknuo prednosti luke Rijeka, koja je smještena duboko u europskom kontinentu i koja japanskim izvoznicima može poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država srednje i jugoistočne Europe te skratiti vrijeme plovidbe za čak pet dana u odnosu na sjevernoeuropske luke.

U nastavku razgovora, potpredsjednik Sabora je kazao kako veliki potencijal za suradnju postoji i u području turizma jer broj japanskih turista iz godine u godinu raste.

” U 2018. godini 12 posto više japanskih turista posjetilo je Hrvatsku i to nas vrlo veseli ”, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Akamatsu izrazio je nadu u povećanje hrvatskog uvoza u Japan, posebno u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana. Dodao je kako Japan uvozi iz Hrvatske visokokvalitetnu tunu koja čini preko 30 posto hrvatskoga izvoza u Japan. Akademik Reiner rekao je da Hrvatska radi na unapređenju uzgoja tune i da izuzetno cijeni japansko tržište koje je vrlo zainteresirano za ovaj hrvatski proizvod.

U nastavku susreta razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Japana u međunarodnim organizacijama te je tom prilikom potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio na kontinuiranoj podršci Japana za uključivanjem Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na sastanku s potpredsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Japana Toshiom Ogawom, potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je kruna bilateralnih odnosa Hrvatske i Japana posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Japanu u lipnju ove godine.

 

 

Ogawa_Reiner_SBP
image-175410

 

 

 

” Vjerujem kako je parlamentarna diplomacija vrlo važan čimbenik u sveukupnoj suradnji dviju država ”, rekao je Reiner i dodao kako parlamentarci, s obzirom da dolaze iz različitih političkih opcija i iz različitih profesija, na taj način mogu puno brže širiti kontakte i predstavljati poslovne potencijale svoje zemlje.

Potpredsjednik Ogawa izrazio je zadovoljstvo stupanjem na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim će se ojačati poslovna suradnja dviju zemalja. Dodao je kako se nada da će uskoro biti završena procedura za potpisivanje Ugovora o zračnom prijevozu te da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

U nastavku susreta bilo je riječi o intenziviranju gospodarske suradnje i jačanjem japanskih investicija u Hrvatsku te je tom prilikom potpredsjednik Reiner pozvao japanske investitore na ulaganje u Republiku Hrvatsku, posebno u sektor željezničke infrastrukture i energetike.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Japan, iako na različitim stranama svijeta, dijele slične vrijednosti poput vladavine prava i demokracije.

Potpredsjednik Sabora Reiner održao je sastanak i s voditeljem Japansko – hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nobuom Kishijem i članovima skupine. Obostrano je izražena želja u intenziviranje suradnje skupina prijateljstva te je potpredsjednik Sabora uputio poziv Japansko – hrvatskoj parlamentarnoj skupini prijateljstva za posjet Hrvatskome saboru.

 

 

Kishi_Reiner_SBP
image-175411

 

 

” Nadam se da će se naše dvije skupine prijateljstva uskoro i susresti, budući da je posljednji susret dviju skupina bio davne 2005. godine kada su hrvatski parlamentarci boravili u Japanu ”, rekao je Reiner.

Akademik Reiner kazao je kako Hrvatsko – japanska međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora jedna od najstarijih skupina prijateljstva, osnovana 1996. godine.

 

Kishi_Reiner_SBP
image-175412

 

 

” U trenutnom sazivu Sabora Skupina prijateljstva ima 22 člana, uključujući i mene osobno, što pokazuje da je puno saborskih zastupnika zainteresirano za još bolju suradnju s japanskim parlamentom ”, rekao je.

U nastavku razgovora bilo je riječi o odnosima Japana i Europske unije, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU  -a početkom 2020.

” Hrvatska će se i za vrijeme svog predsjedanja snažno zalagati za jačanje suradnje Europske unije i Japana, rekao je potpredsjednik Reiner i dodao kako će se u studenom u Zagrebu održati tribina u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose, a u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj s temom ” Proširenje suradnje između Japana i Europske unije: nove mogućnosti za hrvatsko predsjedanje EU-om “, koja će okupiti brojne stručnjake iz Hrvatske, ali i Japana.

 

Kishi_Reiner_SBP
image-175413

 

 

Potpredsjednik Sabora i zastupnik Kishi razgovarali su i o mogućnostima suradnje u području vojne opreme te o migracijama kao velikom izazovu s kojim se suočava Europska unija.

 

Ministar_ Tanaka_Reiner_SBP
image-175414

 

 

Službeni dio posjeta Japanu potpredsjednik Sabora Reiner zaključio je sastankom s ministrom za obnovu Kazunorijem Tanakom. Akademik Reiner izrazio je žaljenje radi velikog broja poginulih i ogromne štete nastale nakon što je razorni tajfun Hagibis poharao Japan prije deset dana.

” Izražavam duboko žaljenje i sućut u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime, prvenstveno obiteljima stradalih i ozlijeđenih, ali i cijelom narodu Japana za velike gubitke i razornu štetu.  Nadam se da će obnova razorenih područja biti brza i učinkovita ”, rekao je Reiner.

 

Ministar_ Tanaka_Reiner_SBP
image-175415

 

 

Sugovornici su razgovarali o obnovi područja razorenih u prirodnim katastrofama koje često pogađaju Japan. Ministar Tanaka posjetio je Hrvatsku u kolovozu ove godine u svojstvu parlamentarnog zastupnika te mu je potpredjsjednik Reiner čestitao na preuzimanju nove, vrlo zahtjevne funkcije.

 

Piše M.T Foto ShowBizzPress

 

About The Author

Related posts