Rujan 26, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Ekskluzivno Lepršavi, cvjetni i šareni modeli u duhu radosti Đurđevdana

Rafaela Franić

Đurđevdan je najveći romski blagdan (romski: Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda istočnog Sredozemlja. Na taj dan Romi se osobito svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska glazba i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog bladgana uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede janje. Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim blagdanom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

 

 Rafaela Franić
image-20142

 

ShowBizzMagazin je povodom ovoga blagdana snimio modni make over u Botique Bellezza, Radidson Blue Hotel, Split sa prekrasnom nadasve prirodnom Rafaelom Franić, koja je i bivši top model Hrvatske, a čiju ljepotu su istaknuli lepršavi, cvjetni i šareni modeli u duhu radosti proljeća i Đurđevdana.

 

 Rafaela Franić
image-20143

 

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i ljeta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve.

 

 Rafaela Franić
image-20144

Rafaela Franić

Ponegdje je običaj da se zelenilom kiti na sam Đurđevdan prije zore, odlazi u prirodu na “đurđevdanski uranak”, na neko zgodno mjesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored rijeke. Romi bi na blagdan ustali rano ujutro kako bi nabrali cvijeće koje potapaju u vodu zajedno s crvenim jajetom. Naime, tom vodom se poslije umivaju i kupaju, jer taj običaj predstavlja zdravlje, veselje te da budu cvjetni i mirisni.

 

 Rafaela Franić
image-20145

 

Također, na Đurđevdanski urancima mladi se opasuju vrbovim prućem – “da budu napredni kao vrba”, kite zdravca – “da budu zdravi kao zdravac”, koprivom “da kopriva opeče bolesti s njim” i selenom – “da im duša miriše kao selen”.

 

 Rafaela Franić
image-20146

 

Jedan od narodnih običaja je i da uvečer, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama, i kapije. To se čini da bi godina i dom bili berićetni, “da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru”.

 

 Rafaela Franić
image-20147

 

Ako na Đurđevdan vedro, vjeruje se, biće rodna godina. Ako tada i sutradan pada kiša, ljeto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, ljeto će biti kišovito. Slavi se dolazak proljeća, jede, pije i pjeva.

 

 Rafaela Franić
image-20148

 

Rafaelu je u duhu i po običaju blagdana, prirodnu bez šminke, poput šumske vile, osvježila cvjetnom vodom i make up – om te pretvorila u princezu prirode svjetski poznata make up umjetnica Maja Banić. Maja se pobrinula i za formu  Rafaeline bujne kose koja je na kraju zablistala poput Victoria Secret anđela. Botique Bellezza u Splitu ima sve ekskluzivne svjetske brandove koji su uspjeli doprinjeti proslavi novog životnog ciklusa.

 

 Rafaela Franić
image-20149

 

Tunika – Hale Bob 100% svila U.S.A.
Nakit Elit – hand made – Croatia
Hlače – Miss Miss by Valentina – Italy
No, da bi sve bilo autentično pobrinuo se proljetni čarobnjak fotograf Emil Škare koji je oblikovao ovu sanjivu romantičnu priču.

Piše M.T Foto Emil Škare

About The Author

Related posts