Listopad 18, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Ekskluzivno: Jurica Popović sasvim osobno

jurica popović

Jurica Popović započeo je karijeru skladatelja, tekstopisca, producenta, aranžera i izvođača prije 35 godina u Metkoviću u grupi Trotakt projekt.
Rođen je 24. rujna 1958. godine u Metkoviću. Sedamdesetih godina slovi kao najbolji lokalni poznavatelj svjetskih glazbenih trendova. Rafiniranog glazbenog ukus čak ni tada mu nije bio problem iz Metkovića otići na neki veliki koncert u inozemstvo. Bilo je neminovno da glazba bude njegovo profesionalno opredjeljenje, pa se tako malo tko iznenadio kada je zagrebački Polet počeo objavljivati više tekstova o velikoj glazbenoj nadi, skupini “Trotakt projekt”.
Skupinu su činili skladatelj i gitarist Jurica Popović, pjevačica Matija Vuica, basist Jašar Murtezani, bubnjar Anri Leontenko, klavijaturist Zlatko Volarević, a kasnije gitarist Blažko Mijić.
Kazeta s demo snimkama grupe oduševila je Poletove glazbene kritičare, a Polet je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio zakonik što se tiče društvenih pojava, pa tako i glazbenih usmjeravanja. Ako se “Polet” kune u tebe, onda to sigurno zaslužuješ.
Trotakt projekt je ubrzo svoju vrijednost i kvalitetu dokazao pobjedom na Yurm -u (natjecanje mladih talenata iz čitave bivše države).
Sredinom osamdesetih velika naklonost publike i glazbene kritike rezultirali su objavljivanjem dva kultna singla “Rolana” i “Zaplešimo”. Pjesma “Zaplešimo” našla se i na istoimenoj kompilaciji domaćih hitova koju je objavio Jugoton.
Iako je grupa imala materijal za album, on nikad nije objavljen, zahvaljujući urednicima u tadašnjem Jugotonu koji nisu prepoznali vrijednost i značaj, te jedinstveni profil multimedijalne grupe kakva je osamdesetih bila “Trotakt projekt”.
Jurica Popović, nakon odsluženja vojnog roka, 1990. godine osniva svoj studio za snimanje i mijenja naziv grupe u “Gracia” u kojoj su, uz njega, ostali Matija Vuica i Jašar Murtezani. Pod okriljem vlastite izdavačke kuće “Magic Music” te godine “Gracia” objavljuje istoimeni album.
Glazbenu karijeru prekida Domovinski rat u koji se Jurica Popović uključuje kao dragovoljac. Nakon demobilizacije 1992, godine, “Gracia” snima drugi album “Vrijeme snova” i dalje niže albume: “Jer tu ima neki crni vrag” (1994), “Dancetheria” (1994), “4” (1995), “Arena” (1996), “Etno baš hoću” (1997), “Cvijet s juga” (1999), “Dancemix”(2001), “Carica”(2003). Slijedi četverogodišnja stanka nakon koje grupa objavljuju album “Krv nije voda” (2008).
Drugačiji od svih dosad objavljenih albuma, zamišljen je kao hrvatska priča, a od 10 pjesama koliko ih je na albumu, sedam prati spot, svaki posebna video priča.
Slijedi album “Drndaj…svadba je” (2010), također konceptualno zamišljen sa svečarsko – svadbenom tematikom. Kao posebnost je da je uz taj album išla podvezica za mladenke.
2011. godine, 30. godina nakon osnutka, objavljen je luksuzno opremljen box set “Trotakt projekt – R.I.P. (Repriza izgubljene priče)” koji sadrži sve objavljene i neobjavljene audio i video snimke grupe iz osamdesetih godina. Jurica Popović producirao je i dokumentarni film o grupi koji je na HTV-u emitiran u više navrata.
Jurica Popović 2013. godine, pod imenom DJ POP objavljuje mini album “Moj obračun s njima” s četiri pjesme – video spota.

Posljednjih nekoliko godina Jurica Popović djeluje kao kantautor, sklada, piše tekstove i izvodi pjesme koje je objavio na dva albuma. Instrumentalne skladbe objavljene su na albumu “Lunar” 2013. godine, a u prodaji je odnedavno prvi album Jurice Popovića i kao pjevača. Treba naglasiti da kao i do sada u svojoj karijeri, bilo u grupi ili samostalno, Jurica ništa ne prepušta slučaju. Od početka do kraja
brine o svakom detalju, od ideja do realizacije, sve je njegovih ruku djelo.

jurica popović
image-61463

Sve gore navedeno navelo nas je da s Juricom popričamo, ne samo o novom albumu,

Trotakt, Gracia, vrijeme nakon Gracije?

Vrijeme Trotakt projekta je bilo vrijeme traženja nekog svog života mimo svakodnevnice, koju sam smatrao neprimjerenom za mene. Istovremeno je postojala i tvrdoglavost gdje sam htio glavom kroz zid, odnosno dokazati da se može iz malog mjesta djelovati na širokom području zemlje. Može se, ali uz veliku žrtvu i trošenje energije. Jedno vrijeme je išlo, ali onda dolaze klasični problemi odrastanja. Gracia je potpuno druga priča, gdje smo htjeli kroz pop formu biti naslonjeni na europske trendove, onda se dogodio rat i sve zaustavio. Tad smo financijski dotaknuli dno, međutim, 1993. godine kao spas s neba došao nam je toliko potrebni megahit “Linđo” koji nas je vratio u život. Rekao bih ovako:
“Prije 30-tak godina me obilježio Trotakt projekt i pjesma “Rolana”, prije 20-tak godina me obilježila grupa Gracia i Linđo, a sad me obilježavaju moje “debele” pedesete na nekom novom početku.“

Zbog čega nakon toliko godina samostalna karijera?

Došlo je do preslagivanja, dnevno-političkim rječnikom rečeno. Velika zauzetost Matije u modnim vodama je oslobodila vrijeme za moje samostalno autorsko–pjevačko pojavljivanje. Uvijek treba u novonastalim situacijama iznaći rješenje koje će vas povući u nove izazove, a time i u nove spoznaje. Čovjek je tu da se razvija i ništa nije slučajno. Nakon nedavnog instrumentalnog albuma Lunar, stepenica više i potpuna novost je moje pjevanje. Ako kažem da sam morao uložiti veliki napor što se tiče pjevanja jer sam od rata dosta nagluh, onda je to ujedno i pozitivna poruka svima koji se ne usuđuju ući u takve ili slične izazove. Nakon svega sam jako sretan jer imam rezultat koji me ispunjava i zadovoljava. Ovo posebno naglašavam jer sam nekad davno smatrao da treba postići savršenstvo, pa tek onda izaći van s time. Dugo mi je trebalo da spoznam da savršenstva na zemaljskoj razini nema i da možemo samo težiti k tome. To me je rasteretilo i dalo poticaj za rad. Probajte i vi, nećete zažaliti. Radujte se životu bez obzira na sve nedaće.

jurica
image-61464

Zašto sve sam radiš?

To me nitko nikad nije pitao i drago mi je čuti to pitanje. Pomiješano je tu od svega po malo, ali najviše strah da mi drugi ne pokvari ono što sam zamislio. Nije da ne želim raditi s drugima, međutim ima jedan prozaični problem. Teško bih mogao nekome reći da mi se ne sviđa nešto što je netko s ljubavlju napravio za mene. To bi bilo bolno i za mene i za tog suradnika. Ne bih to mogao napraviti nikome, iako je to normalna stvar u životu i poslovanju. Ovo nije moj svijet (uz smijeh). Kad bi radili neku psihološku analizu, vjerovatno bi iz dubine isplivala i prisutna želja za dokazivanjem sebi i drugima. To je već ego kojega treba znati dobro balansirati, trudim se imati ga pod kontrolom. C. G. Jung bi sigurno rekao da tu ima i introvertiranosti stvorene u ranoj mladosti.

Je li Matijina karijera modne dizajnerice zaustavila rad Gracije ili samo usporila?
Kakvi su ti planovi?

Nadam se da je samo usporila jer ima još dosta neobjavljenih pjesama Gracije. Uz dobro zdravlje bit će i Gracije.
Plan mi je nakon ovog albuma objaviti drugi album instrumentala koji je potpuno spreman i čeka svoj red, potom ide novi „pjevački“ album koji je također pripremljen, samo u demo varijanti. Prije svega se posvećujem pjesmama s tekućeg albuma „Osobno“, kroz videospotove i mnoge medijske aktivnosti, a to je najmanje godinu dana.

Zašto ne pišeš pjesme drugim izvođačima?

Jednim dijelom sam to objasnio u predhodnom pitanju. Pjesme ne smatram isključivo kao robu koja se prodaje jer su one dio mene i moga načina razmišljanja. Svako njihovo krivo interpretiranje i krivo pakiranje bi mi teško palo. To ne znači da se jednom neće dogoditi, moguće vrlo brzo, jer pjesama imam više nego ih sam mogu objaviti. Nije se dogodilo jer nisam to niti potencirao.

Jurica Popović
image-61465

Album Osobno?

Ovaj album je rađen jako dugo sa željom da i živi jako dugo. Započet je puno prije albuma Lunar, a završen je godinu dana iza. Koncipiran je tako da bude ujednačen u svakom pogledu i da niti jedna pjesma nije instant hit kratkog daha. To može biti dobro i loše, ali gledajući trenutnu moju autorsku poziciju, mislim da je bolje da je sve izbalansirano i da kod slušanja nema oscilacija. U tom pogledu sam se reflektirao, uz dužno poštovanje, na album „Dnevnik jedne ljubavi“ Josipe Lisac. S obzirom na godine rada u glazbi, 35 godina je to, i na neku životnu dob s puno toga iza sebe, htio sam glazbeno, a posebno tekstualno dotaknuti živote svoje generacije sa svim karakteristikama koje nosi taj život.

Osim glazbe čime se još baviš?

Stalnim radom na sebi, od vježbi za glas (trenutno po Tomatis metodi), slikanja fraktala po intuiciji bez intelektualnog razmišljanja, kao i pisanja eseja. Volio bih skrenuti pozornost na nedavno objavljenu knjižicu “Mozart i duhovnost” gdje sam pokušao približiti duhovnost na jedan potpuno novi način. Knjižica je tiskana na četiri jezika, a može se pronaći i na YouTube-u kao predavanje. Svi ti moji pokušaji da budem bolji nisu samo u funkciji moga življenja, već istovremeno služe da bih to podjelio s drugima i na neki način im pomogao ili ih barem inspirirao da i oni pokušaju nešto slično, njima primjereno. Sve bi drugo bilo sebično. Ovaj album „Osobno“ kao i predhodni instrumentalni album su također na tom tragu davanja neke nade i vjere u vlastite sposobnosti. Ima još nešto što sam skrivao sve ove godine, a to je bavljenje zdravljem i liječenjem putem nekih mojih spoznaja, ali isključivo za sebe i najbliže prijatelje. Poriv se stvorio nakon što su mi roditelji umrli, tamo 80-tih, relativno mladi. Pogotovo sam učvrstio svoje stavove u tome nakon nedavne bratove smrti. Njemu je i posvećen ovaj album.

Jurica Popović je odmah nakon ovog intervjua otputovao u Dubrovnik gdje je snimao spot za pjesmu “Ti i ja”. prvi singl s albuma “Osobno”. Vratio se, donio nam lijepe fotografije sa snimanja i obećao da će spot biti brzo gotov.

Piše D.T. Foto Arhiva Jurice Popovića

About The Author

Related posts