Prosinac 11, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Dvoje Teatra Exit najbolja je predstava 25. festivala glumca

Teatar Exit Bojana Gregurić Vejzović
Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Iloku je večeras završio 25. festival glumca. Proteklih devet dana Ilok, Otok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 20 predstava iz natjecateljskoga te dvije predstave iz popratnoga programa, zatim tri ispitne produkcije studenata iz Zagreba, Osijeka i Splita, retrospektivnu izložbu Dražena Bote, dan domaćice Branke Cvitković, dvije poetsko-glazbene večeri Glumci pjesnici i druga zanimljiva događanja, zaključno s Glumačkim sijelom.U sklopu ovogodišnjega jubilarnoga 25. festivala glumca u natjecateljskom programu, po izboru Nade Abrus, publika Vukovarsko-srijemske županije imala je priliku pogledati 107 glumačkih ostvarenja. Sva ostvarenja je pratio i stručni ocjenjivački sud koji je predsjedao Vinko Kraljević uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković. Od 107 glumačkih ostvarenja nagradili su 7 glumačkih ostvarenja te jednu predstavu u cjelini. Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te kazališna družina Asser Savus dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predstava Dvoje u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobitnica je Nagrade Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović, za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca dodijeljene su, abecednim redom, Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi Ustav Republike Hrvatske u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi Audijencija u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za uloge u predstavi Tesla Anonimus u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi Ol’ smo za jedan dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.  Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi Zašuti u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE OCJENJIVAČKOGA SUDAVINKO KRALJEVIĆ: Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege, dragi prijatelji, želio bih, a i red je da u ovoj svečanoj prigodi kažem koju riječ. Kao prvo zahvaljujem našem strukovnom udruženju Hrvatskom društvu dramskih umjetnika i Festivalskom odboru što su nam povjerili ovu časnu i delikatnu zadaću ocjenjivanja uloga i predstava na ovogodišnjem Festivalu glumca. Nadalje, svakako moram zahvaliti gospodinu Samiru Ragužu, koji nas je žurno i na vrijeme prebacivao s predstave na predstavu. Želim dalje reći da naše odluke nisu bile ni brze ni lake ni jednoglasne. Ponaosob smo promišljali, a međusobno dugo razgovarali i sučeljavali svoja mišljenja, pritom se pažljivo slušali i uvažavali, zbog čega sam svojim dragim kolegicama Tatjani i Hani duboko zahvalan. Ovakav sud smo donijeli čiste savjesti te bez ikakvi sugestija i pritisaka s bilo koje strane! Naša isprika svima koje smo svojim odlukama razočarali ili ne daj Bože povrijedili, to nam nikako nije bila namjera. A onima koje smo obradovali, želimo da tu radost podijele s drugima te da im bude od koristi i vjetar u leđa u njihovom budućem radu i životu.

Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina
Tesa Litvan za ulogu Jele u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba

Draga Tesa, svojom krhkom pojavom i nenametljivim postojanjem na sceni radiš kontrapunkt gusto izrežiranoj predstavi u skučenom prostoru podloženoj snažnom i ekspresivnom glazbom. Velik je i težak izazov u takvoj predstavi glumački opstati, a kamoli se istaknuti. Čestitamo!

Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina
Robert Španić za ulogu Ive u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba

Dragi Robi, već svojim samim ulaskom zavladao si scenom, donoseći svu svoju energiju lika, koja je u suglasju sa svim elementima predstave. Mekoćom i voluminoznošću glasa donio si lik snažnoga htijenja, morbidnih rješenja i tragičnog kraja. Čestitamo!

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade
Edi Ćelić za ulogu Francoisea u predstavi Zašuti u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

Dragi Edi, dokazao si nam da se najbolje uloge rade iznutra, filigranski i minuciozno. Vidjeli smo da, inače velik fizikusom, ulogu radiš mekano, nježno i sitno u detaljima. Osjetili smo da te brzi tempo predstave nije omeo u luku kojim si vodio lik. Disali smo s tobom. Čestitamo!

Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović, za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca

Goran Koši za ulogu Vanjeka u predstavi Audijencija u produkciji Kazališta Virovitica

Dragi Gorane, izvrsno si odigrao lik Vaneka, rezigniranoga i skršenoga čovjeka koji je shvatio kako se uzaludno i nemoguće boriti protiv betonske tvrdoće i sivila društvenoga sistema u kojem živi. Učinio si to minimalnim glumačkim sredstvima, potpuno uronivši u beskrajni mir svoga glumačkoga bića. Čestitamo!

Petra Kovačić Pavlina za uloge u predstavi Ol’ smo za jedan dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu

Draga Petra, u jako dobro uigranom glumačkom ansamblu predstave, privukao nas je sjaj tvoga oka. Tvoje mirno i sabrano postojane na sceni, bez obzira jesi li u prvom ili nekom drugom planu, plijenilo je pažnju tijekom cijele predstave. Čestitamo!

Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi Ustav Republike Hrvatske u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba

Dragi Borko, tešku i skoro tragičnu sudbinu lika donosiš lakoćom, jednostavnošću i radošću postojanja na sceni. Tvoj šarm, duhovitost i elegancija pokreta oživljuju lik, koji se pamti. Pritom treba istaknuti da ti u tome svesrdno pomaže cijeli ansambl predstave. Čestitamo!

Antonija Stanišić Šperanda za uloge u predstavi Tesla Anonimus u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba

Draga Antonija, maestralnom kontrolom i gotovo kirurškom preciznošću ulaziš i izlaziš iz likova, koristeći se svim glumačkim sredstvima: tijelom, glasom, i govorom. Tvoja glumačka olovka vrlo finim i preciznim linijama iscrtava likove. Malo tijelo velika snaga! Čestitamo!

Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini
predstavi Dvoje u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža

Predstava Dvoje odigrana je na prostoru Meraje u ranokršćanskoj polusrušenoj crkvici, koja daje atmosferu osamljenosti i napuštenosti, te tako nadopunjuje i zaokružuje polomljenost, krhkost i bijedu likova u predstavi. Redateljski koncept prepušta palicu odličnoj suigri dvoje glumaca. Pratimo sudbinu četrnaest različitih likova u jednom skučenom prostoru jednostavne scenografije, koja nenametljivo služi glumačkoj igri.

Piše M.T Foto Studio Bota

About The Author

Related posts