Srpanj 11, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Dvije izvedbe “Otella” u HNK Ivana pl. Zajca

Giorgio Surian, Luis chapa (2)

Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vratila se sinoć iznimno uspješna i hvaljena Verdijeva opera „Otello”, u inovativnoj i atraktivnoj režiji Marina Blaževića. Druga izvedba je u petak, 7. travnja.

Operna predstava, spektakl kao poezija svjetla i sjene, koja je oduševila i publiku i kritiku te bila popraćena ovacijama i ocjenama struke poput: sjajno, čudesno, uzbudljivo, strasno, vrhunski… za svjetske pozornice… pravo scensko čudo stvoreno dizajnom svjetla,  u svojim dvjema travanjskim izvedbama donosi još uzbudljivih novosti u pjevačkoj podjeli.

Izvedbom je, umjesto ranije najavljenog Roberta Trevina, spriječenog zbog objektivnih razloga, sinoć ravnao maestro Zoran Juranić, a u petak će ravnati maestro Ville Matvejeff.

Luis Chapa, Anamarija Knego
image-90736

Solistička je podjela travanjskih izvedbi „Otella“ na sceni po prvi put spojila dvojicu Suriana, oca Giorgia i sina Christiana, i to na izvedbi sinoć, u srijedu, 5. travnja. Nacionalni prvak HNK Ivana pl. Zajca, iskusni bas-bariton Giorgio Surian tumačio je ulogu Jaga, a njegov sin, mladi tenor Christian ulogu Cassia. Iako su u nekoliko navrata već nastupili zajedno, ovo je bio njihov prvi zajednički nastup u velikoj opernoj produkciji.

Ivana Srbljan zabilježit će pak svoj prvi nastup u „Otellu“. Neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, po prvi će put pjevati ulogu Emilije i to na obje izvedbe.

U ulozi Otella, također obje večeri, nastupit će tenor Luis Chapa, česti gost riječke Opere, koji će nakon brojnih svjetskih pozornica, sljedeće sezone debitirati i u newyorškom Metropolitanu ulogom Pinkertona u Puccinijevoj „Madam Butterfly“.

Desdemona će ponovno biti riječka sopranistica Anamarija Knego koja je ovom ulogom, „dočaravši svu ljubav, bol i nemoć žene koja je nevina i satkana od ljubavi“, već snažno osvojila i kritiku i publiku.

Luis Chapa, članovi baleta
image-90737

Voljen Grbac pjevat će ulogu Roderiga, ulogu Lodovica Slavko Sekulić, a Dario Bercich ulogu Montana. Na izvedbi u petak, 7. travnja, ulogu Cassia pjevat će Marko Fortunato.
Suradnica za scenski pokret i koreografkinja je Selma Banich, oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić. Voditeljica zbora je Nicoletta Olivieri, a koncertni je majstor Anton Kyrylov. Dječji zbor „Toretta” i Djevojački zbor PZM „Josip Kaplan” pripremile su Doris Kovačić i Suzana Štefanić. U predstavi sudjeluje i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.
Premijerom u veljači, operno remek-djelo, pretposljednja i po mnogima najbolja Verdijeva opera „Otello“ se nakon pedeset i šest godina vratila na riječku opernu scenu. Za soliste, ova je opera poseban zadatak s obzirom da se radi o nekim od najzahtjevnijih opernih uloga uopće. Iz brojnih razloga, pjevaju ih solisti dorasli nevjerojatno velikom vokalnom i emocionalnom zadatku.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts