Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Drugi međunarodni festival Okusi Mediteran! u Šibeniku

10408843_691446074316224_7296817468427888644_n

Drugi međunarodni festival Okusi Mediteran! održat će se od 28. do 31. svibnja 2015. godine u Šibeniku.

Festival Okusi Mediteran! je jedinstven događaj u cilju promicanja mediteranske prehrane, naročito hrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života koji su se razvili tijekom stoljeća duž obala ovog čarobnog mora u srcu Europe.

Hrvatska, zajedno sa Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, uvrštena je na UNESCO-ov reprezentativni popis zemalja čija se mediteranska prehrana priznaje kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva.

Festival Okusi Mediteran!, kao kulturni i gurmanski događaj, predstaviti će različite aspekte mediteranske prehrane kroz niz radionica, okruglih stolova, kulinarskih prezentacija, degustacija i drugih događaja. Krajem svibnja 2015, Šibenik, stari dalmatinski grad na jadranskoj obali, postat će okupljalište međunarodnih profesionalaca, kuhara, proizvođača hrane, nutricionista, novinara, pisaca o hrani, gurmana i svih onih koji vole Mediteran.

Kulinarski seminari i prezentacije održat će se na pozornici u nedavno obnovljenoj tvrđavi Svetog Mihovila u Šibeniku. To će biti prvi put u Hrvatskoj da je važan sastanak međunarodnih kuhara organiziran na takvom povijesnom mjestu. Festival Okusi Mediteran! održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Grada Šibenika.


Festival Okusi Mediteran! će se sastojati od:

– sastanka međunarodnih šefova kuhinje
– kulinarskih seminara i prezentacija otvorenih za javnost
– specijaliziranih radionica
– predavanja sa znanstvenog, kulturnog i socijalnog aspekta mediteranske prehrane
– edukacija (satovi kuhanja) za djecu i učenike
– Mediteranske tržnice s tipičnim proizvodima za prodaju
– Vinskog festivala
– degustacija
– obilazaka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
– zabavnog programa


Festival Okusi Mediteran! je međunarodni dugoročni projekt koji ima za cilj:

– održavanje kulturne baštine čovječanstva
– potporu malim proizvođačima kvalitetne i tradicionalne poljoprivrede za regionalni ekonomski razvoj
– promicanje mediteranske kuhinje, kombinirajući današnje kulinarske trendove i tehnike s tradicijom
– promicanje mediteranske prehrane kao važnog značaja za turističku destinaciju
– promicanje održivog razvoja i pristupa okolišu
– populariziranje znanstvenog aspekta mediteranske prehrane, s naglaskom na zdravu i dobru hranu
– educirati mlađe generacije da cijene lokalnu, sezonski dobru hranu i zdravu prehranu

10443537_638569679603864_7794398024714660538_n
image-22595

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice. No, Mediteranska prehrana (od grčkog diaita, ili način života) obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama. Žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts