Rujan 23, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Dragana Mirković: Sve tajne našeg dvorca Ebenfurt

1610842_817494204956751_3224141181281944887_n

Dragana Mirković velika zvijezda folk scene i njen suprug Toni Bijelić uspješni poduzetnik nedavno su postali vlasnici jednog od najljepših dvoraca u Austriji Ebenfurt koje je i kulturno nasljeđe te zemlje. Njegova izgradnja dovršena je 1160. godine, a uz ovo se zdanje spominju poznate kraljevske obitelji i plemići od Marije Terezije do mađarskih kraljeva. Također kroz povijesne spise za ovo mjesto postoje zapisi da je Ivan Krstitelj Rabljanin, ljevač topova i zvona iz Dubrovnika, izlio top srednje veličine za galiju iz 1524., ukrašen renesansnim ornamentima, cvijećem, pticama i likom sv. Vlaha, koji je nakon austrijske okupacije na početku XIX. stoljeća prenesen u austrijski dvorac Ebenfurt, a u novije vrijeme bio je izlagan u njemačkom nacionalnom muzeju u Nürnbergu. Pretpostavlja se da je isti top Hitler 1939., poklonio Pavlu Karađorđeviću, koji ga je darovao Vojnom muzeju u Beogradu, odakle je za II. svjetskog rata nestao. Kako je Ivanova ljevaonica ubrzo postala poznatom, Republika je njegove topove prodavala u Italiju i Španjolsku. Marija Terezija je bila češko-ugarska-dalmatinsko-hrvatsko-slavonska kraljica i austrijska nadvojvotkinja za koju legende kažu da je kad je došla u Ebenfurt podigla navodno još tri kule na dvorcu na kojem je do tada bila jedna. Njena vladavina je trajala od 1740. do 1763., a zbog njene apsolutističke vladavine mnogima se ledila krv u žilama. Pored poznatih vlasnika, za dvorac se priča da je pun duhova. Koliko u tome ima istine otkrila nam je Dragana Mirković.

B2dBeUCCUAA_FEb
image-4048

Jedna ste od najvećih diva folk glazbene scene ex Jugoslavije. No, od samog početka zadržali ste dostojanstvo i nikad se niste iskompromitirali. Kako ste to uspjeli?

Veliki pozdrav vašim čitateljima! Što se tiče vašeg pitanja, mislim da pravi odgovor leži u samoj osobi i njenom kućnom odgoju i da je to negdje početak i kraj priče.

Iza sebe imate 20 albuma, bezbroj koncerata kako na stadionima tako i u dvoranama, od kojih bi posebice istakli onaj u Bugarskoj ispred 50 tisuća obožavatelja. što mislite danas o novim pjevačima koji sebe nazivaju zvijezdama, a iza sebe imaju jedan singl ili album, a vrhuncem smatraju kad napune birtiju ili diskoteku!Imate li neki savjet za njih?

Teško je davati savjete zato što je i drugačije vrijeme, a drugačiji su i ljudi, ali svakako ono što im mogu reći to je da u svakoj situaciji i svakom vremenu, bez obzira
koliko je ono teško, treba držati do sebe i osnovnih moralnih načela. A ono što je prvo od svega, kad je jedna zvijezda u pitanju, je naravno talent.

Vaš suprug Toni Bijelić i vi ste vlasnici jedne od najgledanijih satelitskih glazbenih televizija u regiji i šire. Mislite li da su danas mediji ključni u manipuliranju širokih narodnih masa i može li se se dobro živjeti od televizije? Također, mislite li da i danas iamamo kvalitetnu estradnu scenu kao što je bila nekada kad ste vi počinjali i vladali scenom?

Anita Dujić Veljača
image-4049

Iskreno, u današnje vrijeme teško se može živjeti od glazbene televizije, posebno ako ste pritom vlasnik i kolega u isto vrijeme. Kao što znate i sami, mediji su uvijek i uvijek će moći manipulirati širokim narodnim masama.ako mislim da glazbeni medij ipak ne spada u tu vrstu manipulatora. Što se tiče estradne scene postoji kvaliteta, iako je u posljednje vrijeme malo više kvantiteta, ali i to je odraz vremena u kojem živimo.

Je li susret s vašim suprugom Tonijem Bijelićem bila prekratnica u vašem životu; Jeste li zbog njega zamrznuli karijeru i da li bi to ponovo učinili?

Svakako da je taj susret apsolutna prekretnica u mom životu i da sam zbog njega i djece zamrznula karijeru, ali iskreno rado bih i napustila karijeru zbog njih.

Mislite li da vam se osnivanjem DM TV tj. Dragana Mirković TV, vaš suprug na neki način htio odužitit što ste zbog velike ljubavi prema njemu i djeci na neki način zapostavili karijeru, pa je ovo bila ujedno i idealna prilika za povratak velike Dragane Mirković!?

Lijepo ste sve ovo rekli, ne bih ništa dodala.

Kako ste pretrpani sa milijun obveza, jeste li se uspjeli odmoriti ovo ljeto i gdje ste bili?

Na svu sreću uspjeli smo izdvojiti vrijeme za odmor. Ove godine je to bila Grčka, točnije Costa Navarino – The Romanos. Nosimo divne uspomene i još ljepše fotografije s ljetovanja. Fotografija je inače moj hobi u posljednje vrijeme.

1546278_10152889433554459_8208669311612565418_n
image-4050

Naime, ono što je oduševilo javnost u regiji je to, što ste vi i vaš suprug nedavno postali vlasnici jednog od najljepših dvoraca u Europi, točnije dvorca Ebenfurt. Kako ste došli na tu ideju i što vas je privuklo za takvu vrstu ulaganja?

I to je, naravno, ideja mog supruga, jer on voli posjedovati unikate, među kojima sam i ja, hahaha.

Kada mislite da bi ova vaša investicija profukcionirala za široke narodne mase?

Ne mogu vam reći sa sigurnošću kada, zato što je to ogroman kompleks, ali dat ćemo sve od sebe da bude što prije gotovo, kad god to bude bilo.

Možete li nam nešto reći o povijesti ove građevine i postoje li kakve legende u svezi ove znamenitosti, tipa tko je bio prije vlasnik i čime se bavio,ima li duhova, neka ljubavna ili herojska priča?

Dvorac potječe iz davne 1160. godine i imao je mnogo vlasnika zbog svih ratova koji su se vodili. Među vlasnicima su bili na primjer mađarski kralj, Marija Terezija itd. Ima mnogo priča vezanih za dvorac, duhova nema hahaha, ali ono što je najvažnije je pozitivna energija koju smo osjetili Toni i ja kada smo ušli u njega.

Ana Bacinger
image-4051

Bogati ste,mladi,lijepi, a sad imate i svoj dvorac. Osjećate li se kao sinonim za balkansku plemićku obitelj?

Uh, ne znam sto da kažem na ovo. Definitivno jako lijepo zvuči, ali iskreno, Toni, Marko i Manuela su moje najveće bogatstvo.

Spomenuli ste da ćete se preseliti u dvorac. Kako vidite svoj svakodnavni život u takvoj ogromnoj građevini?

Vjerujte, još uvijek ne mogu sebe zamisliti u Dvorcu.

10785018_175036855999997_415041350_n
image-4052

U Hrvatskoj ima jako puno dvoraca koji propadaju. Je li možda nakon ove investicije planirate uložiti u nešto slično na našim prostorima?

Nikad se ne zna, možda se i to dogodi.

Iako ste u miješanom braku, uspjeli ste opstati u najgorim vremenima, između većine zemalja bivše Jugoslavije. Idealan si primjer da nacionalizam ne može biti prepreka u izgradnji sreće ljudi s naših prostora. Kako ste se uspjeli izdići iznad svega i nikome se ne zamjeriti?

Samo prava ljubav može sve to pobijediti. Moja ljubav prema Toniju i ljubav prema ljudima bez obzira tko su i što su, me je držala snažnom i hrabrom. Ponosna sam na našu ljubav.

U kakvom dugu odgajate svoju djecu Emanuelu i Marka?

Marko i Emanuela su dobra, jednostavna i normalna djeca zahvaljujući atmosferi koju gajimo u kući. Apsolutno mi je najvažnije da postanu dobri i kvalitetni ljudi.
Dosta ste gostovali po Zagrebu, Beogradu, Sarajevu. Imate li planove za koju Arenu ili nešto slično u skorijoj budućnosti?

Što se tiče moje karijere nemam ambicija, zato što sam u glazbi postigla i više nego što sam mogla zamisliti.

Kakavi su planovi na poslovnom kalendaru Dragane Mirković?

Možda neki novi CD.

Gdje ćete na zimovanje?

To još uvijek ne znamo, svakako ćemo ići, javite se negdje pred zimu!

piše: B.T  foto: SBP

About The Author

Related posts