Siječanj 19, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo je animator, redatelj i producent Paul Fierlinger!

Paul Fierlinger

Paul Fierlinger (1936.), animator, redatelj i producent, istinski klasik svjetskog animiranog filma čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, dobitnik je Nagrade za životno djelo 28. Svjetskog festivala animiranog filma- Animafest Zagreb. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 4. lipnja 2018.

Vijeće Animafesta koje je odluku donijelo jednoglasno u svojem obrazloženju ističe kako je nagrađeni Paul Fierlinger, animator, redatelj i producent, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, istinski klasik svjetskog animiranog filma.

Mrtva priroda s animiranim psima (2001)
image-118746

Mrtva priroda s animiranim psima (2001)

Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva. Veliki dio opusa realizirao je podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, a veoma je uspješno surađivao sa Sandrom Fierlinger, ali i drugim vizualnim umjetnicima.

Tako je lijepo imati vuka oko kuće (1979)
image-118747

Tako je lijepo imati vuka oko kuće (1979)

 

Animiranim filmovima kao što su Tako je lijepo imati vuka oko kuće (It’s so nice to have a wolf around the house), Tada ću prestati(And then I’ll stop), Moj pas Tulip (My dog Tulip), Nacrtano po sjećanju (Drawn from memory), Mrtva priroda s animiranim psima (Still life with animated dogs) i Ja… Jane(Me… Jane), nagrađivanim na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije,  postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom.

Moj pas Tulip (2009)
image-118748

Moj pas Tulip (2009)

Nacrtano po sjećanju  (1995)
image-118749

Nacrtano po sjećanju (1995)

Animafestovu nagradu za životno djelo Paul Fierlinger osobno će primiti na svečanosti otvorenja 28. Svjetskog festivala animiranog filma 4. lipnja 2018. u kinu Europa dok će za vrijeme festivala biti prikazana retrospektiva njegovih filmova te održano predavanje o njegovom opusu.

unnamed
image-118750

 

About The Author

Related posts