Srpanj 11, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Dizajneri su objavili Dan D!

DanD_2

Dizajnersko događanje Dan D na kojem će svoje ideje pokazati najzanimljiviji mladi dizajneri iz cijele regije, održat će se prvi puta 12. lipnja 2010. u Staroj klaonici u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.
Taj će se neslužbeni “dan dizajna” sastojati od dvadeset četiri sata neprekinutih događanja – dizajnerskih prezentacija, filmskih projekcija, promocija i predavanja, a okosnica će biti jedinstveni dizajnerski sajam, namijenjen studentima i mladim dizajnerima do 30 godina starosti.
Prijave za sajam su upravo u tijeku i primaju se na http://www.dan-d.info/
zaključno do petka 7. svibnja 2010. Nakon toga će organizatori na osnovu portfolija i konkretnih prijedloga odabrati 100 najzanimljivijih studenata i mladih dizajnera regije, koji će dobiti priliku predstaviti širokoj javnosti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili naručene radove, realizirane ili nerealizirane projekte. Svi odabrani dizajneri dobit će bez naknade za svoju
prezentaciju na raspolaganje 4m2 te tehničku pomoć pri uređivanju svog
prostora.

Zašto Dan D? Dizajn je generator kulturnog, društvenog i ekonomskog razvoja nekog grada ili zemlje i provjereni faktor razvoja konkurentnog gospodarstva, a potencijali dizajna, kako u Hrvatskoj tako i u većini zemalja regije, nisu dovoljno iskorišteni, na što Hrvatsko dizajnersko društvo kroz razne akcije već godinama upozorava. Dan D stoga želi privući pažnju na dizajn i na mlade dizajnere i dizajnerice čije ideje mogu biti poticaj pa i argumenti za mijenjanje politike prema dizajnu.
Dan D bit će jedinstvena i inspirativna prilika za mlade dizajnere i dizajnerice te studente i studentice da predstave svoj kreativni potencijal, upoznaju se i povežu s kolegama iz drugih gradova i zemalja regije. Osim što će predstaviti svoje radove i svoje promišljanje dizajna, sudjelovanjem u projektu pridonijet će promociji cijele dizajnerske struke.
Uz promociju i zagovaranje dizajna, namjera Dana D je pridonijeti uvidu u stanje dizajnerske produkcije u regiji, potaknuti međunarodnu suradnju u području dizajna, povezati dizajnerske institucije, profesionalce i studente iz cijele regije te omogućiti razmjenu kreativnih ideja, praktičnih iskustava.
Naglasak Dana D je na mladim dizajnerima, kojima je mogućnost predstavljanja vlastitog rada i povezivanja s kolegama iz regije osobito poticajna te čije su ideje i kreativni potencijali širokoj publici posebno zanimljivi.
Ovakvo događanje ima potencijal postati kvalitetnom platformom za jačanje dizajna u čitavoj regiji i pozicioniranje Zagreba na dizajnersku mapu svijeta.
Uz sve navedeno, iskustva iz svijeta potvrđuju potencijal dizajnerskih događanja kao dio kvalitetne turističke ponude grada.

Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) u suorganizaciji s agencijom Pepermint. U projektu sudjeluje i Studij dizajna iz Zagreba, čiji su studenti osmislili vizualni identitet i prostorni koncept cijelog događanja.
Dan D podržava Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts