Travanj 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Čudesna opera Borisa Papandopula

Papandopulo

BORIS PAPANDOPULO: Madame Buffault, 25.4.2015. u 19:30 Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Veliki hrvatski skladatelj Boris Papandopulo napustio nas je 1991. godine, a mi još danas otkrivamo čudesni glazbeni svijet koji nam je darovao. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, studentima i profesorima četiriju visoko školskih ustanova, kao i sa MBZ najavljujemo praizvedbu Papandopulove opere Madame Buffault. Ova fantastična opera i nadrealistička farsa počinje apokaliptičkom vizijom glavne junakinje: «Dolazi dan kada će sve nestati i proći i svi ljudi postepeno će se pretvoriti u male električne limene muhe, koje će zujeći krasiti svoje altare sirom i medom i koje će u kolektivu proizvoditi šumove koji će podsjećati na ljudske poljupce. Te muhe nose krune od svježeg izmeta, izmeta devet velikih dinosaura, koji svoju hranu sa zatkom nalik na surlu usisavaju, a sprijeda ponovno izbacuju.

Tko može propustiti operu ovakvoga sadržaja, zaigranu i uzbudljivu glazbu koju nam može ponuditi samo Boris Papandopulo.
Mladi pjevači, glumci, plesači, glazbenici, redatelji, dirigenti, producenti, likovni umjetnici, dizajneri i još nebrojeni studenti raznih profesija rade zajedno, svrsishodno i smišljeno na jednom od najvažnijih događaja novije hrvatske kulturne povijesti-premijeri Madame Buffault, opere Paula Strucka i Borisa Papandopula. Ovaj projekt je doista svjetionik u olujnoj noći recesije, jer pokazuje upravo ono što Hrvatskoj nedostaje: kako mogu tako brojne i raznorodne profesije i institucije, kako mogu mladi usklađenim radom stvoriti dobru predstavu.

Ovom uspjehu će pridonijeti i vječito mlada, zaigrana duša maestra Papandopula, velikog hrvatskog skladatelja kojeg je zagrebačka glazbena javnost najčešće podcjenjivala. No, veliki maestro to nije uzimao ozbiljno k srcu – on je u svojoj Madame finim humorom koji povremeno prerasta u trpku ironiju oslikao sve ludosti ondašnjih i današnjih dana: nadrealizam, avangardu, revoluciju, suvremenu umjetnost kao snobizam, terorizam, pohlepu, samoljublje, okrutnost i laž korporativnog kapitalizma i njegove kako tehnološke inovacije, tako i demokratske predstave za javnost. Ovo kontrastno bogatstvo ideja je izrečeno obiljem različitih glazbenih stilova, od natruha jazza i aleatorike do romantičnih aluzija na doba velike opere.
Vjerujemo da ćete se svi dobro zabaviti slušajući i gledajući dražbu muzeja ljudskih duša i ipak se, nakon predstave, pomalo zapitati kuda nas vodi ovo društvo u kojem živimo, društvo utemeljeno na sebičnosti tvrda srca. (mo. Mladen Tarbuk)
Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts