Lipanj 26, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Brojni domaći naslovi na 61. izdanju DOK Leipziga

na vodi

Dugometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Gorana Devića Na vodi dio je međunarodne konkurencije 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu koji se održava od 29. listopada do 4. studenog. Osim Devićevog djela koje će u Liepzigu doživjeti svoju svjetsku premijeru, na festival je uvršetno još šest hrvatskih naslova.

Na vodi je dokumentarni film Gorana Devića, nastao u produkciji kuće Petnaesta umjetnost te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Devićev uradak nalazi se u međunarodnom natjecateljskom programu DOK Leipzig festivala.

Osim Na vodi, koji će na njemačkom festivalu doživjeti svoju svjetsku premijeru, posjetitelji DOK Leipziga imat će prilike pogledati još šest hrvatskih naslova.

U međunarodni program uvršten je dokumentarni film Nebojše Slijepčevića Srbenka te Lijek redateljice Ane Opalić.

U istoj sekciji nalaze se i hrvatske manjinske i većinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Dani ludila u režiji Damiana Nenadića hrvatske produkcije (Restart) nastao u koprodukciji sa Slovenijom (Petra Pan Film Production), hrvatsko-švedski IKEA za YU (hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić te Chris the Swiss Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus film).

Međunarodni program DOK Leipziga posvećen je priznatim dokumentarnim filmovima kratkog i dugog metra raznih tematika koji će se natjecati za naklonost publike.

Osim toga, 1. i 4. studenog na rasporedu je projekcija filma Kolač Daniela Šuljića iz 1997. u sekciji posvećenoj maštovitim animiranim filmovima koje govore o ljudima, životu i smrti.

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te master classeve kao i različita popratna događanja.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts