Rujan 29, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

christmas-tree-1081981_640

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju
Prema drevnoj kineskoj vještini uređenja prostora, pravilnim odabirom boja i dekoriranjem doma možete privući sreću i smanjiti blagdanski stres.

Božićno drvce najbolje je smjestiti u centar doma jer se tako stvara ravnoteža između pet feng shui elemenata. Dobar izbor su i jug ili jugoistok prostorije, ali jelu nikako nemojte smjestiti ispod stubišta jer se tako zaustavlja rast i blagostanje za cijelu obitelj. Na obiteljsku sreću i razvoj utječe i visina božićne jele.

Ona bi trebala biti veća od najviše osobe u obitelji te će tako prizvati blagostanje i sreću. Kad ste riješili veličinu, pozabavite se i ukrasima koji, prema feng shui vještini, trebaju biti od prirodnih materijala i zadovoljavati pravilo od pet osnovnih elemenata – drva, metala, vatre, zemlje i vode.

christmas-tree-83121_640
image-80120

Prema načelima feng shuija, boja drveta je zelena, pa božićna jela obavlja ulogu tog elementa. Metal simboliziraju zlatna, srebrna i siva boja, za koje se vjeruje da donose novac i prosperitet, pa ukrasi mogu biti u jednoj od navedenih boja. Vatru predstavljaju žuta, narančasta i ružičasta boja, koje ujedno donose ljubav, strast i slogu u obitelji.

Za obiteljsku stabilnost pobrinut će se kristalne dekoracije koje simboliziraju element zemlje, a neprestani dotok sreće i  u obitelji donose boje vode – plava, crna i ljubičasta. Za ukrašavanje koristite vjenčiće i svjetiljke, a postavite ih u visini očiju jer će tako podignuti vibracije prostora i raspoloženje svih ukućana.

Lampice su dobrodošle, ali ne na visokim dijelovima doma, poput stropova, greda, okvira vrata i prozora, jer će crpiti energiju, stvoriti anksiozne situacije ili dovesti do naprezanja očiju, glavobolje ili bijesa. Puno bolji izbor su svijeće, a njihovo paljenje pročišćava energiju.

candle-930971_640
image-80121

Što ste bliže vatri, veća je dobrobit za vaše osobno energetsko polje. Ako nemate kamin, pripremite što više svijeća u boji kojima ćete navečer stvoriti i nezaboravnu blagdansku atmosferu. Smjestite ih na stranu istoka, jer je to područje povezano s  obiteljskim zdravljem i blagostanjem.

Ne zaboravite izbalansirati jaki element vatre koji se provlači kroz gotovo sve božićne dekoracije. Za to će najbolje poslužiti hladnije boje, poput svijetloplave, sive, srebrne ili smirujuće bijele. Zelena boja božićnog drva vizualno je u ravnoteži s crvenom, ali prema feng shui filozofiji, potiče element vatre, pa drvce ukrasite i mirnijim tonovima.

Okrugli stolovi bolji su od kvadratnih i pravokutnih jer sve u obliku kruga privlači novac. Veliko zrcalo udvostručit će obilje i unijeti dobru energiju.

U domu treba biti što više metalnih i okruglih stvari, primjerice srebrnih i zlatnih zvončića. Razbacajte ih po kutovima. Tradicionalno zelenilo možete istaknuti i zelenim, baršunastim ili svilenim vrpcama te zelenim i bijelim svijećama, jer zelena je također boja novca.

cookie-1817286_640
image-80122

Kolači neka budu bijeli i okrugli, raffaelo kuglice ili išleri, i neko skuplje vino. Kad prizivamo obilje, moramo si priuštiti barem minimum obilja koji si ne bismo priuštili tijekom godine jer  tako potičemo protok novčane, odnosno bogate energije. U feng shuiju se smatra kako povrće koje raste u vis, poput poriluka ili mladog luka, privlači novac.

I pšenica je obavezna jer priziva obilje u sljedećoj godini. Bolje je da ima više zdjelica sa pšenicom. Mirisi trebaju biti osvježavajući i poticajni. U tradicionalnom feng shuiju jako je bitno imati mnogo naranči za novu godinu jer je naranča jednaka kao zlato. Stabla limuna također donose obilje, a idealno je da ih postavite kod ulaznih vrata.

Figurice majmuna nose uspjeh, grejp luksuz, a jabuke vraćaju sklad

Prema feng shui filozofiji, figurice majmuna donose uspjeh, pa su ovi jednostavni pokloni idealni za one koje najviše volite. Skromno, ali efikasno iznenađenje može biti voće – jabuke donose harmoniju u obitelj, naranče novac, grejp luksuz, a mango ljubav među svim članovima obitelji.

presents-1898550_640
image-80123

 

Škare, noževi, obuća ili satovi su najgori izbor za božićne darove

Feng shui filozofija ne podnosi predmete s oštrim rubovima, a to se odnosi i na božićno darivanje. Najgori izbor su škare i noževi jer simboliziraju prekid svih odnosa s osobom kojoj ih darujete. Ako se odlučite pokloniti sat, šaljete poruku da ograničavate zajednički odnos. Obuća simbolizira odlazak iz života.

Izvor: 24sata.hr  Foto pixabay

 

About The Author

Related posts