Lipanj 03, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Beethovenova “Deveta” u “Zajcu”!

orkestar HNK Ivana pl.Zajca_2017

Veličanstvena „Deveta“, posljednja simfonija Ludwiga van Beethovena, koja uživa kultni status, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 11. ožujka 2017. s početkom u 20 sati.

Skladana je gotovo deset godina, a prvom je izvedbom u Beču dirigirao sam Beethoven 1824. godine. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja.

Kristina Kolar
image-87953

Kristina Kolar

 

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku „Devete“ na slobodu i zajedništvo. U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortanuto i bas Giorgio Surian, zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestar riječke Opere pod vodstvom maestra Tibora Bogányija.

 Ivana Srbljan
image-87954

Ivana Srbljan

„Devetom“ koju je napisao pred kraj života, Beethoven je vjerojatno najbolje izrazio sebe.  Ovim je remek-djelom, Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku. Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, još je na davnoj prizvedbi izazvalo Ludwiga van Beethovenoduševljenje koje do danas nije nimalo splasnulo. A to oduševljenje koje traje svakako je jednim od razloga što su ulaznice za subotnju izvedbu Beethovenove „Devete“ u „Zajcu“ vrlo brzo rasprodane, pa su u prodaju puštena i pomoćna mjesta.

deveta, plakat mali
image-87955

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

.

About The Author

Related posts