Srpanj 15, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Balet i Radiohead – genijalan spoj izvanrednog baleta i kultne glazbe

Radio&Juliet2

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživjela je mnoge verzije i oblike, no ovo je nešto zaista drugačije.
Riječ je o baletnom uprizorenju po ideji Shakespearovog najpoznatijeg djela „Romeo i Julija“, uz glazbu popularnog britanskog benda Radiohead! Djelo je to svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga a u ulozi Romea našao se jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene, Denis Matvienko.

U srijedu, 20. travnja koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio&Juliet.

Radio&Juliet3
image-48983

Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha.
Od 2005. godine balet „Radio & Juliet“ postao je hit i obišao svijet kroz rasprodane dvorane od Europe, preko Amerike do Azije. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske Opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu, došlo je vrijeme da se baletne senzacije Edwarda Cluga predstave i hrvatskoj publici, 20. travnja 2016. godine u KD Vatroslav Lisinski.
Radio&Juliet4
image-48984

Poznati rumunjski koreograf sa slovenskom adresom, Edward Clug, napravio je odličan posao spajanja nespojivog i stvorio modernu verziju poznate priče, u kojoj Julija ne umire.
„ Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom…Moja namjera nije bila ponovno ispričati već ispričanu priču, nego priuštiti publici iskustvo iz druge perspektive“ objasnio je Edward.
U stvaranju svoje verzije ove priče, nagrađivani koreograf i bivši plesač kaže da se namjerno udaljio od Shakespearovske verzije no iako „Radio and Juliet“ ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svijetu retrospektiva je neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Shakespearovog djela.
Radio&Juliet6
image-48985

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju otplesanih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima, slobodno može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“

Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma „Kid A“i „OK Computer“.

Radio&Juliet5
image-48986

U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“.
To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar. Posebnost ovog dijela je što se glazba izvodi na sceni a piano i violončelo dio su scenografije.

Ovo je spoj koji će istim intenzitetom okupirati i ljubitelje suvremenog baleta i ljubitelje glazbe Radioheada, dok niti jedna skupina neće požaliti svjedočenju spajanja baleta i rocka.
„Radio&Juliet“ te „Quatro“ nude iznimne koreografije britkih pokreta i doživljaj koji ostavlja bez daha.

Radio&Juliet1
image-48987

Izvođači: Denis Matvienko, Ekaterina Kurchenko, Viktor Ishchuk, Vladimir Kazmin,Ivan Zhuravleiev, Roman Baglai, Aleksandr Adamenko, Olga Timoshiva,Oksana Gorobievskaya, Aleksandr Gosachinskiy

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim te preko online ticket sustava – www.ulaznice.hr

Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts