Listopad 01, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Austrijski filozof protiv političke korektnosti

Robert Pfaller  ss

Novi gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu istaknuti je austrijski filozof Robert Pfaller koji će 10. veljače održati predavanje pod nazivom Jezik odraslih (+18).

Robert Pfaller, austrijski filozof i teoretičar psihoanalize, koji se među ostalim proslavio terminom interpasivnosti, predaje filozofiju i kulturološke studije na Umjetničkom fakultetu u Linzu. Objavio je desetak knjiga, među kojima se ističu Interpasivnost. Studija o delegiranom uživanjuIluzije drugihZa što se isplati živjetiDrugi svjetovi te Jezik odraslih.

Kad je letio iz Amsterdama za SAD, austrijski je filozof htio gledati film Ljubav Michaela Hanekea, ali prije nego što je film počeo, na ekran je stiglo upozorenje da film sadrži jezik odraslih i da bi mogao povrijediti njegove osjećaje. Kakav je to svijet, pomislio je tada Robert Pfaller, u kojem se čak i odrasle upozorava na jezik odraslih? Odgovori se nalazi u njegovoj najnovijoj knjizi Jezik odraslih, o njegovu nestajanju iz politike i kulture koja je izazvala brojne polemike diljem Europe, a o kojoj će biti riječi u novom izdanju Filozofskoga teatra.

Pfaller je, naime, gorljivi kritičar političke korektnosti i tzv. politike identiteta, smatrajući da novi puritanizam, koji se očituje od seksa pa do zabrane pušenja, ne samo da ukida moć kritičkog mišljenja već ujedno ograničava i slobode ponašanja te javnost pretvara u svojevrsnu infantilizaciju.

Uz sve veću rasprostranjenost tzv. upozorenja na opasan sadržaj (trigger warning) i sigurnih prostora (safe spaces) ne samo na američkim fakultetima već i u Europi, kao i uz novi zamah političke korektnosti u svim sferama života, upravo je Pfallerovo gostovanje u HNK prilika da se i domaća publika upozna s kritičkom kulturologijom i primjenom teorije psihoanalize i filozofije na svakodnevni govor i ideologiju koju najčešće ne primjećujemo.

Filozofski teatar, kao i obično, uređuje i vodi Srećko Horvat.

Izvor: HNK Foto Screenshot

About The Author

Related posts