Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Anočićevi ‘Kauboji’ uzjahali 400. put

Kauboji3

U teatru Exit već se sedam godina izvodi predstava za koju interes ne slabi
Večeras se na sceni Teatra Exit “Kauboji” izvode 400.  put. Ali nipošto ne samo slavlja radi, jer datum je isti kao i prije sedam godina, kada je predstava praizvedena. “Kauboji”, autora i redatelja Saše Anočića, još su veliki hit, predstava za koju se uporno, i nakon što je po njoj snimljen istoimeni film, traži karta više i koja će u Exitu u ožujku igrati čak pet puta.

Nema tu tajne!

Taj interes publike koji ne jenjava važniji je i od impresivnog popisa nagrada koje su “Kauboji” osvojili, baš kao i činjenica da su postali jedan od orijentira po kojima se ocjenjuje teatar u Hrvatskoj od Domovinskog rata naovamo, poput primjerice legendarne predstave “Magic & loss” u ZKM-u ili “Unterstadta” HNK Osijek. U čemu je dakle tajna?

– Nema tajne! – spremno odgovara Duško Ljuština, ravnatelj Kerempuha i objašnjava:

– “Kauboji” su jednostavno odlična predstava! Oni su dokaz da se teatar ne dijeli po žanrovima, da ne postoji komercijalni i nekomercijalni teatar, nego jednostavno dobar i loš. “Kauboji” su i dokaz kakav odličan kazališni posao Matko Raguž radi u Exitu.

“Prozvani” Matko Raguž, osnivač i ravnatelj Exita, prisjetio se prvog razgovora o ovoj predstavi:

– Saša je imao osnovnu ideju predstave u predstavi i odmah je bilo jasno da je to priča u dva dijela; prvom o radu na predstavi i drugom u kojem ti “amateri” pokazuju svoju glumačku superiornost. Na toj glumačkoj virtuoznosti predstava počiva i danas, a ona je glavni postulat ugrađen u same temelje Exita – kaže Raguž, a na pitanje kako je odmah vidio potencijale nečeg što je mirisalo na retro, kaže:

Nije ponovio uspjeh

– Žanr nikada nije presudan. Bitna je tema, ljudski odnosi koje ona krije.

S njegovom pohvalom glumcima slaže se i teatrologinja i kazališna kritičarka Nataša Govedić:

– “Kauboji” su predstava koja ne skriva svoju ambiciju da zabavi publiku, a zbog toga je u kazalište privukla brojne nove vrste publike. Njezin redatelj Saša Anočić misli scenu na izrazito filmski i televizijski način, a glumački ansambl do te je mjere zaigran i posvećen da se dio publike koji je prvi put ušao u teatar kroz “vrata” ove predstave nastavlja i nakon nje vraćati kazališnim izvedbama.

No, obljetnica je prilika i da uočimo kako Anočić kasnije nije ponovio popularnost “Kauboja”, iako ih je pokušao pretvoriti u neku vrstu formule za svoj rad u teatru.
Izvor: vecernji.hr

About The Author

Related posts